Mediapaja on kuopiolaisnuorten ponnahduslauta alalle

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Internet-sivuja, käyntikortteja, lehtien taittoa, julisteita, videoita ja jopa omia elokuvia syntyy Kuopion kaupungin Mediapajassa. Kerrallaan kuusi 17-25 -vuotiasta nuorta pääsee ottamaan tuntumaa media-alaan. Pajajaksot vaihtelevat kuukaudesta jopa vuoteen. Mediapaja tutustuttaa nuoria alan töihin, opettaa oma-aloitteiseksi, tutustuttaa työelämän pelisääntöihin ja kasvattaa ottamaan vastuun oman työn tuloksista.

Kuopion mediapajalaiset tuottavat juttuja paikallistelevisioon ja onpa heillä muullekin tekemiselle oikeita asiakkaita. Esimerkiksi nettisivustoja tehdään kaupungille ja järjestöille. Pajalla syntyy myös esitteitä, mainoksia ja taltiointeja.

Osa nuorista tulee viranomaisten lähetteellä ja osa omasta kiinnostuksestaan. Aiempaa ammattitaitoa ei kysellä ja pelkkä halu alan koulutuspaikkaan riittää. Pajalaisten palautteet ovat yleensä myönteisiä, ja niissä kerrotaan, että olisihan pajalla viihtynyt pidempäänkin.

Nettivideolla ohjaaja Tapio Aalto ja pajalaiset Iiris Kukkonen ja Tero Jääskeläinen kertovat omia kokemuksiaan.

Tapio Aalto. Copyright: Matti Markkanen
56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 5 min 20 s. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon kuvasi ja editoi Matti Markkanen.

Vastaavanlaisia nuorten mediapajoja toimii useissa kaupungeissa. Kuopiossa toiminta käynnistyi hankkeena vuonna 1985. Mediapajan ovet ovat auki aamuyhdeksästä puoleen neljään. Nuorten pajalaisten työaika on kuusi ja puoli tuntia päivässä.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: