Viestinnän opiskelu on tulevaisuuden tätä päivää

Viestintä on tulevaisuuden ala, sanotaan. Me elämme jo nyt sitä tulevaisuutta. Viestintä on tätä päivää. Ammattikorkeakoulujen viestinnän opinnot kiinnostavat yhä useampaa. Kilpailu alalle pyrkijöiden keskellä vain kasvaa. Eri kouluihin on toinen toistaan vaativimpia ja monipuolisempia ennakkotehtäviä, eivätkä pääsykokeetkaan hakijoita kovin kevyellä kädellä katso. Viestinnän alan opiskelijoiden joukkoon mahtuukin kirjava joukko itseään etsivää ja itseään tavalla tai toisella esiintuovaa opiskelijaa.

Viestinnän alan ammattikorkeakoulut katsastivat viestinnän osaamista 11.-12.2. Kouvolassa Kymenlaakson ammattikorkeakoulun tiloissa järjestetyssä Meduusa 2000 -tapahtumassa. Meduusa oli lajissaan ensimmäinen. Tapahtumaan osallistui oppilaita aina Helsingistä Tornioon asti viestinnän alan ammattikorkeakouluista. Meduusan tarkoituksena oli tuoda yhteen eri oppilaitosten tulevat medianomit. Kilpailusarjoja oli neljä: video, cd-rom, juliste ja www-sivut. Nähtävänä oli toinen toistaan mahtavampia töitä.

Kymenlaakson ammattikorkeakoulun viestinnän osastolla suuntautumisvaihtoehtoja on neljä: mediatuotteiden suunnittelu, verkkoviestintä, graafinen suunnittelu ja yhteisöviestintä. Yhteisöviestinnän opiskelija Petra Nevalainen valitsi viestinnän opiskelut, koska se on tällä hetkellä suosittu ala, jolla on tulevaisuudessa töitä.


Meduusan perusidea?
Kuinka Meduusan järjestelyt sujuivat?

Viestinnän alalla saa näkyä ja kuulua ja toteuttaa itseään. Hän kertoo olevansa taiteellisesti suuntautunut ja pitävänsä valokuvauksesta. Taiteilijan elämä ei kuitenkaan kannata, joten hän päätti opiskella jotain, jossa taiteellisuus on hyödyksi. Viestinnän opiskelu on pitkälti kokeilua. Kokeilemalla löytää oman vahvan osa-alueensa ja voi aina kehittää itseään. Suurin ongelma vain tuntuu olevan se, että alan opettajien koulutus ei pysy kehityksessä mukana. Tarvitaan sekä tekniikan että opettamisen taitavia päteviä ihmisiä. Petra osallistui meduusassa julistekilpailuun. Vaikka hänen julisteensa ei päässytkään loppukilpailuun, sai se silti kunniamaininnan.

Mikä on medianomi?
Mitä viestinnän opiskelijalta vaaditaan?
Mikä on tulevaisuuden ammattisi?

Mediatutkija Tapio Mäkelä luennoi aiheesta uusi eurooppalainen mediakulttuuri

Lisätietoja Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta ja Meduusa-tapahtumasta:
www.kyamk.fi
www.kyamk.fi/meduusa

Nettiradio Mikaeli / Aija Soivanen 2000