Rompullinen Pieksämäen lukiota

Etusivu. Copyright: Multimedia factory

Lehtori Pekka Kautovaara sai syksyllä 2000 idean multimedia cd-romista, jossa esiteltäisiin Pieksämäen lukio. Tästä ideasta lähti liikkeelle yhteistyö lukion ja Nikkarilan Digimetsä-projektin välillä. Cd-rompun tekijöiksi ilmoittautui useita opiskelijoita, joista lopulta muodostui kahdeksan opiskelijan innokas tiimi. Romppua alettiin ideoida heti syksyllä porukalla ja työn edetessä jokaiselle ryhmän jäsenelle muotoutui oma tehtävä taitojen ja kiinnostuksen mukaan. Joku keskittyi videoiden editoimiseen, toinen taas grafiikkaan tai monimutkaisten koodien tekemiseen.

Multimedia factory. Copyright: Pieksämäen lukio

Koko syyslukukausi kului rompun teossa, osittain myös kevätlukukausi. Nyt Pieksämäen lukiosta kertova cd-rom on valmis. Romppu on hyvin huolella tehty, mistä kuuluu osittain kiitos myös Nikkarilan Digimetsälle. Ilman Digimetsän laitteita rompun tekeminen olisi ollut mahdotonta. Poikien mukaan rompun teko ei ollut aina aivan mutkatonta. Esimerkiksi luokkakuvien nimet jouduttiin kirjoittamaan pariinkin otteeseen uudelleen, ja rompun grafiikka ehti muuttua useamman kerran ennen lopullista, sinisävyistä valintaa.

Rompun tekijät ovat olleet aina paikalla, kun Pieksämäen lukiossa on tapahtunut jotain. Rompulta löytyy esimerkiksi abien potkiaiset, lukion viihdekonsertti, lukion välinen sählyturnaus ja vanhojen tanssit. Romppuun tutustuessa pistääkin heti silmään sisällön monipuolisuus ja runsaus. Mainetta Lukion viihdekonsertti. Copyright: Pieksämäen lukio niittänyttä lukion puutarhaakaan ei olla unohdettu; vehreään puutarhaan on mahdollisuus tutustua videopätkän kautta. Rompulta löytyy muitakin videotaltiointeja; esimerkiksi vuonna 2000 Pieksämäen parhaaksi urheilijaksi valitun Mika Vasaran palkinnonjakotilaisuus sekä Irene Pölläsen alueellinen voittotyö Suomen kieltenopettajien liiton järjestämässä kielikilpailussa. Videoiden lisäksi romppu sisältää kattavan määrän kuvia menneeltä lukuvuodelta sekä lukion kurssien selosteet. Myöskään lukiota koskevia lehtileikkeleitä ei ole unohdettu.

Pojat ovat itse tyytyväisiä tekemäänsä cd-romiin. Ensi vuonna olisi tarkoitus jatkaa projektia virheistä oppineena. Yksi tekijöistä, Tuukka Puranen kertoo, että ensi vuonna rompun teko on luultavasti helpompaa, sillä nyt he tietävät, mitä kannattaa ja ei kannata tehdä. Tulevaisuudessa nörteiksi tunnustautuvat pojat saattavat suunnata tietokonealalle, joten aivan uutta ei rompun tekeminen ollut.

Multimedia factory työryhmässä olivat mukana: Kaj Karhu, Teemu Kallio, Tuukka Puranen, Ilmari Puhakka, Ilkka Rautiainen, Tatu Hiitola, Robert Ciszek, Ilkka Larinoja sekä projektipäällikkö Ari Kallio.