Rahat loppuu, jatkuuko opetus?

Savonlinnan kauppatorille kokoontui kaiken kaikkiaan toistasataa opiskelijaa ja henkilöstöön kuuluvaa osoittamaan mieltään yliopistorahojen lisäämiseksi. Aurinkoisessa säässä kovaäänisistä raikui Vivaldin Kevät, kun paikallaolijat herkuttelivat Ylioppilaskunnan tarjoamalla hernekeitolla. "Köyhä antaa vähästäänkin", lohkoi tempauksen puuhanainen, ylioppilaskunnan puheenjohtaja Marika Mattila osuvasti viitaten päivän teemaan.

Muiden yliopistokaupunkien tavoin myös Savonlinnassa osallistuttiin valtakunnalliseen mielenilmaisuun, jossa yliopisto-opiskelijat ja henkilöstö vastustivat rahoitusvajetta ensi kertaa yhdessä, vaatien perusrahoituksen nostamista vuositasolla 1,2 miljardilla markalla. Määrärahat ovat laskeneet viimeisen kymmenen vuoden aikana noin 30%, mutta sisään otettujen opiskelijoiden määrä on silti kasvanut. Tässä "hullussa yhtälössä" ei ole järkeä, kertoo Mattila.

Mielenilmauksen merkitys?
Tenttikirjoja niukasti, kontaktiopetus vähenee
Onko opetuksen laatu heikentynyt?
Talon pohjan poistuessa kerrokset kaatuvat
Tuleeko tempaukselle jatkoa?

Tilaisuuteen saatiin tuulahdus myös Arkadianmäeltä, kun Mattila luki kansanedustaja Pekka Nousiaisen tervehdyksen. Nousiainen painotti, että Suomen menestys tulevaisuudessa perustuu korkeatasoiseen ja hyvään koulutukseen, eikä tätä mahdollisuutta saa hukata.

Savonlinnan OKL:n johtaja Jorma Enkenbergin jälkeen puhujanpönttöön kavunnut KVL:n varajohtaja Anna Karhu toi puheenvuorossaan julki nasevia faktoja. Lisäksi hän totesi, että osa-aikaeläkkeelle siirtyvän henkilöstön tilalle ei voida palkata uutta. Tämä johtaa niukempaan ja sattumanvaraisempaan kurssitarjontaan. Myöskään nuorten tutkijoiden työtä ei voida enää tukea. Karhu esitti myös kysymyksen, onko lehtorin/professorin tehtävä hankkia rahoitusta vai opettaa? Varsinkin Savonlinnan kaltaisella pienehköllä paikkakunnalla tilanne on erittäin vakava - valtion tuki on elintärkeä.

Lisää aiheesta

© Nettiradio Mikaeli / Sami Haapasalo - Hannu Jaatinen - Jyrki Solja KVL 2000