Havainnot sammakosta kämmenmikrolle - mobiilioppimista?

Copyright: Mervio Sensio

Kännykästä tuli muutamassa vuodessa yhtä arkinen juttu kuin rannekellosta. Kukaan ei enää pohdi, miten kännykkä toimii tai missä tilanteissa sitä pitää käyttää. Tulevaisuuden mobiilivempeleellä tehdään muutakin kuin puhutaan ja tekstaillaan viestejä. Jotkut uskovat, että sillä muun muassa opitaan. Huimimmat kaavailevat, että modernista mobiililaitteesta tulee osa ihmisen ihoa, älyn jatke ja elämää tukeva taustatapetti. Langattoman tekniikan odotetaan tulevaisuudessa tukevan ihmisen eloa missä ja milloin tahansa. Käytännön kokeilut ovat kuitenkin osoittaneet, että tuo tulevaisuus on vielä aika kaukana.

Helpottamaan elämää vai tiristämään viimeisetkin mehut irti?
Lamppu syttyy päässäsi kadulla, kesken kiiruhtamisen. Kaivat mobiililaitteen povarista, kirjaat hoksottimiesi tuotoksen heti talteen ja voit unohtaa pohtimisen. Mobiilioppimistako? Mikä mobiili ja kuka sitä tarvitsee? Miten opitaan ja kuka oppii? Sotkuista lankakerää selvittää Jari Laru Oulun yliopistosta. Hän innostui mobiilioppimisesta - tai elämäntavasta - ja uskoo, että se on tulevaisuuden juttu.

Tekohengitystaitoja älykännykällä
Kemi-Tornion ammattikorkeakoulussa kokeiltiin mobiilioppimista käytännössä. Nuoret laitettiin ensiapuoppiin älykännyt taskuissaan. Hyötyjä löydettiin, mutta myös pettymyksiä koettiin. Laitteita toivotaan käyttäjäystävällisemmäksi ja yhteyksiä varmemmiksi. Samoin oppimisen polkuja ja materiaaleja on pohdittava uudelleen, kun työtavat muuttuvat.

Kannettavat mikrot koulurepussa
Opettajat Hämeenlinnasta uskovat, että tulevaisuuden kouluun lampsitaan kannettavat mikrot repussa. Atk-luokkaa ei enää tarvita, sillä jokaisella natiaisella on oma laite. Sillä tehdään tehtävät koulussa ja kotona ja lähetellään viestit langattomien verkkoyhteyksien avulla sinne ja tänne. Käytännön kokeilu osoitti, että kannettavan kanssa on hauskaa, mutta taloudelliset ja tekniset haasteet ovat vielä suuret.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Haastattelut on tehty Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa -messuilla Hämeenlinnassa 9.-10.4.2003.