Nettinysse houkuttelee tamperelaisia kurkistamaan Internetiin

Copyright: Matti Markkanen

Tampereen kaduilla kurvaileva keltainen haitaribussi, Nettinysse, tuo Internetin liki käyttäjiä. Nettinyssen äitihahmo, Elina Harju, naureskeleekin, että vaikka atk-luokkaan kursseille lähtemiseen olisi korkea kynnys, kuka nyt pelkäisi vanhaa hölmöä bussia, jonne voi mennä kavereiden kanssa kokeilemaan, mihin Internet venyy.

Tampereen kaupunginkirjaston Nettinyssessä voi harjoitella rauhassa tietoyhteiskuntataitoja ja tarvittaessa opastusta on lähellä. Mukaan voi kerätä 7-10 hengen porukan ja varata bussin haluamaansa paikkaan sopivana ajankohtana. Perusopastusryhmälle kokoontumisia järjestetään neljä kahden tunnin jaksoa.

Nettinysseen pääsee poikkeamaan myös nettivideolla.

Elina Harju. Copyright: Matti Markkanen
56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 6 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon toimitti Päivi Kapiainen ja sen kuvasi sekä editoi Matti Markkanen. Video on kuvattu ITK-messuilla Hämeenlinnassa.

Nettinysse sai alun perin alkunsa kansainvälisestä ideasta, kun vastaavanlaisia busseja suunniteltiin Tanskaan, Hollantiin ja Suomen Tampereelle. Vain manselaisten bussihanke toteutui. Nettinyssessä työskentelee tällä hetkellä viisi henkilöä. Bussivanhus kulkee liikenteessä kahdessa vuorossa, ja toiminnan vuosittaiset kustannukset ovat noin 250 000 euroa, mikä vastaa likimain kirjastoauton vuosikuluja.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkki: