Nykyopiskelija haluaa keskustayksiön kaikilla mausteilla

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Soluasunnot ovat jäämässä historiaan. Nykyopiskelija haluaa olla asua kaupunkikeskustassa omassa yksiössä, jossa pelittää Internet-yhteys. Mikkelin seudun opiskelija-asunnot Oy eli tuttavallisemmin MOAS hankkii innolla tontteja ja kiinteistöjä Mikkelin keskustasta, kunnostaa soluasunnoista yksiöitä ja aikoo liittää kaikki asunnot Internetiin. Kansainvälisten opiskelijoiden suuri joukko on tuonut lisävärinsä MOASin arkeen jo 90-luvun alusta.

Mikkelin ammattikorkeakoulun kasvavat opiskelijamäärät ja kansainväliset opiskelijat ovat lisänneet opiskelija-asuntojen kysyntää reilun vuosikymmenen ajan. MOAS tarjoaa kodin 1200 opiskelijalle. Huoneistoja käytössä on 700, ja asuinrakennuksia 65. Liki 95 % asunnoista on yksiöitä ja kaksioita, kun vastaava luku valtakunnallisesti on 80 % paikkeilla. Mikkelissä on varsin hyvä opiskelija-asuntotilanne. Asuntojen käyttöaste on liki 95 prosenttia, eikä asuntoja pidetä tyhjänä. Vastavalmistuneilla on oikeus asua opintojen jälkeen vielä kaksi vuotta opiskelija-asunnossa. Asuntojono elää koko ajan ja kauniita ja rohkeita eletään MOASillakin, toimitusjohtaja Ari Liukkonen tuumii.


Keskustayksiö poreammeella ja saunalla kävisi kaupaksi
Talossa pitää olla sauna ja asunnoissa Internet-yhteys
8 vuotta sitten Internet-yhteyksien rakentaminen oli kallista


Mikkelin opiskelijaelämä kansainvälistyi 1990-luvun alussa, kun MAMK aloitti kansainväliset vaihto-ohjelmansa ja englanninkielisen kesälukukauden. MOAS pisti silloin oman henkilökuntansa koulutukseen, että eri kulttuurien väliset erot tulivat tutuiksi. Tällä hetkellä MOASilla asuu opiskelijoita 40 eri maasta. Ulkomaalaisia opiskelijoita on peräti 320. Toimitusjohtaja Liukkonen muistuttaa, että määrä on Mikkelin kokoisessa kaupungissa merkittävä, sillä esimerkiksi Lappeenrannassa vastaava luku on 50.


Pohjoismaisista opiskelija-asuntoyhtiöistä haetaan mallia muualle


MOAS tarjoaa myös 112 asuntoa nuorille, jotka ovat muuttaneet pois kotoa, mutta eivät pääse vielä kaupungin vuokra-asuntoihin. Lisäksi oppilaitosten kanssa yhdessä välitetään lyhytaikaiseen käyttöön asuntoja etenkin kesäopiskelijoille. Uutta ovat myös vierasasunnot ja kerhohuoneista tehdyt pienemmät sviitit, joissa voi päntätä tentteihin lyhyempiä aikoja, muutamia päiviä tai viikkoja.


Sviiteillä on hämmästyttävän kova käyttöaste


Ari Liukkonen. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

MOAS toimii puhtaasti taloudellisin perustein. Niinpä asuntoja ei voida roikuttaa tyhjänä tai kiintiöidä. Vaikka ulkomaalaisille opiskelijoille pyritään järjestämään asunnot, heitäkin jonossa on. Viime vuosina MOAS on hankkinut itselleen kulttuurihistoriallisesti arvokkaita puutaloja ja entisöinyt niihin opiskelijoille keskustayksiöitä. Ideana on tarjota asuntoja sieltä, mistä niitä kysytään eli keskustasta ja oppilaitosten läheisyydestä. Yhdestä keskustan puutalosta löytyy myös toimivia pönttöuuneja, joten siellä on käytössä halkomaksu.


MOAS rakentaa vain kysynnän mukaisia asuntoja
Opiskelija-asuntosäätiöissä on luovaa hulluutta


Uusin aluevaltaus MOASilla on ammattikorkeakoulun Kasarmin kampuksella. Sieltä on hankittu kaksi kerrostaloa, joihin aiotaan rakentaa parikymmentä asuntoa. Mikäli puolustusvoimat lopettaa vaatetuskorjaamon Mikkelistä, MOAS saattaisi olla kiinnostunut jalostamaan nekin tilat opiskelija-asunnoiksi. Uusia opiskelija-asuntoja tarvitaan kaupungin keskustassa siksikin, että sosiaalialan oppilaitos muutti sinne Otavasta.


Rakennamme vain hyville paikoille


Opiskelija-asunnot ovat MOASin päätehtävä. Sen lisäksi yhtiö isännöi ja hoitaa kiinteistöjä. MOASin isännöitävänä on myös kesäksi 2006 valmistuva Mikkelin yliopistokeskuksen rakennus.


Yliopistokeskukselle oli tilaus, vaikkakin paikka on ahdas


Ari Liukkonen on ollut nykyisessä työtehtävässään 1989 alkaen. Aikoinaan miehestä piti tulla opettaja. Tulikin tekijä bisnesmaailmaan ja lopulta kiinteistöalalle. Liukkonen kiittelee, että tässä työssä asiakkaat ovat mukavia. Mitä nyt joskus on tarvetta taata asumisrauha ja toisinaan bilerauha.


Asiakkaat ovat välittömiä


Liukkonen linjaa, että lähitulevaisuudessakin MOASin tehtävä säilyy ennallaan. Opiskelijoille tarjotaan kohtuuvuokralla asuntoja, vanhoja soluasuntoja peruskorjataan ja kansainvälisyyden haasteisiin vastataan jatkossakin.

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen
Vanhojen asuntojen saneeraus aloitettiin jo 1999


Maan yliopisto- ja ammattikorkeakoulukenttää pidetään varpaillaan uutisilla, että kokonaisia yksiköitä uhkaisi lakkautus lähivuosina. Ari Liukkonen ihmettelee keskustelua. Hänen mielestään ammattikorkeakoulujärjestelmä on tuonut hyviä arvoja, lisännyt opiskelijamääriä ja parantanut kaupunkien imagoa. Opiskelija-asuntosäätiöt ovat vastanneet kysyntään ja rakennuttaneet lisää asuntoja. Jos opiskelijamäärät pienenevät, siitä koituu vahinkoa myös opiskelija-asuntoyhtiöille.


Suunnitelmat ovat ihmeellisiä


Nettiradio Mikaelin arkistosta: