Otavan Opisto on aito elämän koulu

Copyright: Maija Ripatti

Otavan Opiston 110-vuotinen historia pitää sisällään monenlaisia tarinoita ja sattumuksia. Kansanopisto, jossa eletään ja asutaan yhdessä, on vetänyt puoleensa opettajia, jotka ovat viihtyneet talossa vuosikymmeniä ja opiskelijoita, jotka muistavat opinahjoaan vielä vuosikymmenien päästä.

Minkälaista on ollut työskennellä oppilaitoksessa, joka olennaisesti poikkeaa luonteeltaan normaalista koulusta, ja jossa toimenkuvaan on kuulunut usein myös varaäitinä oleminen? Kolme Otavan Opistossa elämänuransa tehnyttä kertoo siitä, miten heistä tuli 'opistolaisia' ja mitä käsite vapaa sivistystyö heille merkitsee.

Kansanopisto tarjoaa vaihtoehtoisen tekemisen mallin
Vapaa sivistystyö ja tapa tehdä asioita uudella tavalla vei Kaisa Lindströmin mukanaan ja sai hänet aikanaan jäämään Otavan Opistoon. "Kansanopistojen kaltaiset oppilaitokset tarjoavat väylän niille opiskelijoille, jotka syystä taikka toisesta eivät sopeudu perinteiseen koulutusmalliin", Kaisa Lindström toteaa.

Työtä vuorotta ja koti ullakolla
"Joskus kyllä oli niin piipussa, että teki mieli ryhtyä tekemään jotakin muuta. Työ oli kuitenkin hyvin motivoivaa ja palkitsevaa, ja siitä tuli aina hyvä mieli, kun huomasi saattaneensa taas yhden ihmisen elämän alkuun", sanoo Otavan Opiston pitkäaikainen historian ja yhteiskuntatieteiden lehtori Aira Hyrkki.

Joukkoon on mahtunut monenlaista
"Monet itkut on opiskelijoiden kanssa yhdessä itketty, ja varaäitinä on saanut muutenkin olla monet kerrat", muistelee Otavan Opiston pitkäaikainen asuntolanhoitaja Anneli Lokka. Katso nettivideolta Anneli Lokan haastattelu.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: