Oppimispäiväkirjassa voi paljastaa itselleen yllättäviäkin asioita

Copyright: Kuopion yliopisto

Verkossa pidettävät nettipäiväkirjat tekevät tuloaan myös opiskelun osaksi. Kuopion yliopistossa kehitettyyn Onni-oppimispäiväkirjaan verkko-opiskelija voi kirjoitella itselleen tärkeitä asioita muistiin ja määritellä, mille alueille opettajat pääsevät kurkistelemaan. Onni on työkalu oppimisen ohjaamiseen ja arviointiin, tekeepä sitä sitten opettaja tai opiskelija itse. Onni otetaan työkaluksi myös Virtuaaliyliopistoon.

Kuopion yliopiston oppimiskeskukselle Onnia alkoi kehitellä suunnittelija Tommi Haapaniemi. Hän oli ohjannut keskiasteen opiskelijoiden harjoittelujaksoja ja huomannut, että opiskelijat eivät uskalla kirjoitella harjoitteluraportteihinsa vapaasti mitä huvittaa. Kun tiedetään, että opettaja lukee tekstit, omat aidot tuntemukset jätetään kirjaamatta. Haapaniemi lähti ideoimaan nettiselaimella käytettävää oppimispäiväkirjaa, jonka julkiset ja salaiset osiot opiskelija päättää itse. Onni on pärjännyt hyvin testikäytössä. Käyttäjiä on ollut viitisen sataa.


Opiskelija päättää, mikä merkintä on julkinen


Pedagogisin termein Onni on oppimisen reflektion apu, jolla opiskelija voi dokumentoida oppimisprosessiaan. Tällä tarkoitetaan sitä, että Onnin avulla voidaan tunnistaa oppimistaitojen heikkouksia ja vahvuuksia. Myös opettaja näkee opiskelijan ponnistelut reaaliajassa ja voi kommentoida. Toki oppimispäiväkirjaan voi lisäillä myös digitaalisessa muodossa olevia liitteitä. Onnin saa käyttöönsä sähköpostitunnuksilla ja sen käyttöoikeus loppuu, kun opiskelija valmistuu.


Omista kirjoituksistaan hoksaa ajatuksensa kulun ja oppii siitä


Onni-oppimispäiväkirjaan kuuluu viisi eri päiväkirjaa ja portfolio, johon opiskelija voi kerätä yhteen näytteitä omasta osaamisestaan. Opettaja seuraa oppimista analysoimalla merkintöjä ja antamalla vinkkejä.


Ohjaajat voivat antaa vinkkejä


Onni sijaitsee Kuopion yliopiston palvelimella, eikä sen kaupallistamista ole pohdittu. Palvelu tulee kuitenkin vuoden 2005 aikana kaikkien Virtuaaliyliopiston opiskelijoiden ulottuville. Jatkossa voi olla realistista pohtia käyttömaksuja, Haapaniemi miettii.

Tommi Haapaniemi. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen
Onnista kehitetään nykyistä selkeämpää ja helppokäyttöisempää


Tommi Haapamäen mielestä Onnissa on kiehtovaa, että siinä opiskelijan valta ja vastuu konkretisoituvat. Hän on tyytyväinen, että tiimi sai aikaan työkalun, joka ratkaisee opiskelijoita hiertäneen selkeän ongelman. Onnista on apua myös opiskelun dokumentointiin.


Onni on ratkaisu käytännön ongelmaan


Nettiradio Mikaelin arkistosta: