Puupalikat kilpasille virtuaalisuuden kanssa

Copyright: Jaakko Oranen

Vuorovaikutteisuutta eli interaktiivisuutta voi luoda muutenkin kuin tietokoneen ääressä. Vuoden vaihteessa Ilomantsissa ja Tuupovaarassa käynnistynyt Pedago-hanke uskoo opetukseen suunnitelluilla puutyösarjoilla olevan kysyntää näinä virtuaalisten oppimisympäristöjen aikana. Projektipäällikkö Eero Lahtinen siteeraa tieteiskirjailija Arthur C. Clarkia kädentaitojen tärkeydestä ja kertoo, että tavoitteena on päästä esinekeskeisestä ajattelusta prosessin hallintaan eli pois sirpaletiedosta.

Eero Lahtisen haastattelu nettivideona.


56k modeemi/ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Eero Lahtinen. Copyright: Jaakko Oranen

Nettivideo kestää noin 6 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Nettivideon on toimittanut Päivi Kapiainen-Heiskanen. Kuvannut ja leikannut Jaakko Oranen. Tuotannon ohjaus: Matti Markkanen.

Kymmenessä kokeilukoulussa Itä-ja Keski-Suomessa on saatu palautetta onnistuneista oppimiskokemuksista, kun puutyösarjoja on käytetty havainnollistamassa muun muassa fysiikan ja kemian tunteja. Pedago pyörii kaksi vuotta Euroopan sosiaalirahaston rahoittamana hankkeena tavoitteenaan luoda kolme uutta yritystä sekä tuotantoverkosto. Vuoteen 2004 mennessä uskotaan syntyvän 10 000 aihiota, joille povataan myös vientinäkymiä.