Suomessa koulutetaan ammattitaitoisia poliiseja

Jukka Savolainen. Copyright: Sinikka Pernu ja Marianne Fält

Kaikki varmasti muistavat pyöreäkasvoisen ja pullean poliisimestari Sisun Aku Ankan lehdiltä. Myös amerikkalaiset elokuvat ovat antaneet ihmisille sellaisen kuvan, että poliisit ovat joko donitseja syöviä kaljamahoja, jotka hädin tuskin pysyvät juostessa vaarallisten roistojen kannoilla tai äärimmilleen trimmattuja pyssysankareita. Todellisuus on kuitenkin nykypäivänä onneksi erilainen, ainakin Tampereen poliisikoulussa.

Kajaanilainen 22-vuotias Jukka Savolainen, nuorempi konstaapeli, suorittaa tällä hetkellä työharjoitteluaan Kajaanin poliisissa. Hän on hyväkuntoinen ja täysin poliisimestari Sisun vastakohta. Hänestä eivät myöskään tule mieleen donitseja syövät kaljamahaiset amerikkalaispoliisit. Jo poliisikoulun testausvaiheessa jokaisen pyrkijän kunto pannaan koetukselle, hermoja koetellaan haastattelujen merkeissä ja lääkärintarkastuksessa viimeisimmätkin jyvät erotellaan akanoista. Näin myös liikaa testosteronia uhkuvat pyssysankarit pudotetaan joukosta, sillä rauhallisuus on valttia. Jukka Savolainen selvisi näistä koettelemuksista, ja hänen rauhallinen ja vakaa olemuksensa antaakin kuvan luotettavasta poliisista, joka tuskin päästää rosvoja käpälämäkeen.


Mitä poliisilta vaaditaan?


Työharjoittelusta lisäpotkua opiskeluun

Savolainen aloitti opiskelunsa poliisikoulussa syksyllä 1999. 108 opintoviikon laajuinen poliisin perustutkinto suoritetaan noin kahdessa ja puolessa vuodessa. Opintoihin kuuluu puolen vuoden työharjoittelujakso, jota Savolainen on nyt suorittamassa Kajaanissa. Hänen tarkoituksenaan on myös mahdollisesti jäädä Kajaaniin virkaan opintojen päätyttyä. Harjoittelun aikana Savolaisen kohdalle ei ole sattunut suurempia vaaratilanteita eikä ampuma-asekaan ole ollut vielä käytössä. Töitäkin hän on saanut paiskia kolmessa vuorossa. Kun häneltä kysytään vuorotyön mielekkyydestä, hän tunnustaa pitävänsä vaihtelusta eikä mielellään tekisi "normaalia" työpäivää kahdeksasta neljään.

Jukka Savolainen. Copyright: Sinikka Pernu ja Marianne Fält
Miten työharjoittelut sijoittuvat opintojen väliin?
Millaisia ovat poliisin työpäivät?


Julkisuudessa on viime aikoina keskusteltu poliisin palkkauksesta, sillä poliisin työ on monen mielestä alipalkattua sen vaarallisuuteen ja vaativuuteen nähden. Kysyttäessä Savolainen vastaa hyvin diplomaattisesti, että olisihan se mukava jos tilille tulisi muutama tonni kuukaudessa lisää. Suuria linjavetoja hän ei kuitenkaan näin opiskelijana ryhdy tekemään. Tärkeintä on kuitenkin se, että pitää työstään. Vaatimattomuus kaunistaa.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkkejä: