VirtuaaliAMK:sta vaikka porotietäjäksi

Copyright: Veikko Maijala

Se on se sarvipäinen eläin, mikä juoksee pitkin Lapin tuntureita ja lapinmiehet niitä saalistavat. Tällainen mielikuva poroista ja porotaloudesta on useilla meistä. Vaan iisalmelaiset agrologiopiskelijat tietävät nyt, että poromeininki on jotain ihan muuta. Tähän myyttisenäkin pidettyyn ammattiin ammattikorkeakoulun opiskelijat pääsivät syventymään verkko-opintojen kautta. Nyt iisalmelaiset tietävät, että poro on kotieläin siinä missä lehmä ja lammaskin. Ja että opiskelu virtuaalimaailmassa onnistuu, kun jokainen ottaa osuudestaan vastuun.

Poroja netissä ja livenä
Rovaniemen ammattikorkeakoulu on Suomen ainoa ammattikorkeakoulu, jossa annetaan porotalouden koulutusta. VirtuaaliAMK:n kautta nyt myös etelän tytöt ja pojat pääsevät opiskelemaan porotaloutta. Verkkoon rakennettua opintojaksoa pääsivät ensimmäisenä testaamaan iisalmelaiset agrologiopiskelijat. Opintojen höysteeksi oppilaat kävivät ihmettelemässä poroerotusta Rovaniemellä. Se oli kokemus, mitä verkkokeskusteluissakin pitkään puitiin.

Opettajalle VirtuaaliAMK on haaste
Virtuaaliammattikorkeakoulun opintotarjotin kasvaa päivä päivältä, samoin käyttäjäkunta. Kasvuvauhti on ollut komeaa, mutta Pohjois-Savon ammattikorkeakoulun Peltosalmen maaseutuopetusyksikön opettajan Hannu Viitalan mielestä verkko-opintomaailman ovi on vasta raollaan. Kynnys siirtyä luokkahuoneesta nettiin on opiskelijalle useammin matalampi kuin opettajalle.

Videolla kamera kiertää Poikajärven paliskunnan Säynäjäselän poroerotuksessa ja vasanleikkuussa Otuksenpesävaarassa Oraniemen paliskunnassa.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 2 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon kuvasi Veikko Maijala.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkki: