Inarissa syntyy saamelaisaiheisia lyhytfilmejä

Inger-Mari Aikio-Arianaick ja Antti Kyrö. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Saamenkielisistä televisiotoimittajista ja elokuvantekijöistä on pulaa niin Suomessa, Ruotsissa kuin Norjassakin. Inarissa sijaitsevassa Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa saa parhaillaan oppia tusinan verran kurssilaista, joista liki kaikilla riittää ennestään tuntumaa toimittajan työhön tai kuvalliseen ilmaisuun. Kun kaksivuotisesta koulutuksesta takana on neljännes, tekeillä on viisiminuuttisia lyhytfilmejä.

Vuodesta 1988 Saamen Radion toimittajana työskennellyt Inger-Mari Aikio-Arianaick etsii koulutuksesta uusia eväitä alueellisten televisiouutisten tekemiseen ja haaveena on toki oman elokuvankin tekeminen. Antti Kyrö otti tuntumaa videotyöhön muutaman vuoden ajan Inarin kunnan viestintäpajalla. Miehellä on vakaat aikomukset työstää lähivuosina omia filmejä.

Inger-Mari Aikio-Arianaick ja Antti Kyrö kertovat kokemuksistaan. Videon kesto on noin 5 minuuttia.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideoiden katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videot kuvasi ja editoi Matti Markkanen.

Anja Ahola. Copyright: Matti Markkanen

Intensiivistä neljän viikon lyhytfilmikoulutusta vetävä Anja Ahola kokee olevansa itsekin opissa. "Täällä on ihan mieletön kapasiteetti, tarinoita ja paljon tulevaisuutta". Hänestä pohjoisen elämisen rytmikin on erilainen, eikä suorituskeskeisyys pilaa yhdessä tekemisen riemua.

Ohjaaja-leikkaaja Anja Aholan haastattelu. Videon kesto on noin 4 minuuttia.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettiradio Mikaelin arkistosta: