Vapaaehtoiset SAR-lentäjät etsivät ja pelastavat

Copyright:

Suomen Ilmailuliitto on ryhtynyt kouluttamaan harrasteilmailijoita kadonneiden ihmisten etsintään. Vapaaehtoinen lentopelastustoiminta kiinteäsiipisillä lentokoneilla täydentää viranomaisten harjoittamaa toimintaa, jota tehdään pääasiassa lämpökameroilla varustetuilla helikoptereilla. Vapaaehtoisista siviililentäjistä koostuvia SAR eli "etsi ja pelasta" -lentotukikohtia toimii jo 25 eri paikkakunnalla.

SAR-toimintaa on Suomessa aiemmin harrastettu maalla ja merellä. Nyt Raha-automaattiyhdistyksen tuella ja Suomen Ilmailuliiton koordinoimana toiminta kattaa myös ilmatilan. SAR-lentäjät toimivat vain päivänvaloaikaan ja näkösääoloissa. Etsintäkorkeus on yleensä 200 metriä. Ensimmäinen SAR eli etsi ja pelasta -lentopelastuskilpailu järjestettiin Räyskälän lentokeskuksessa kesällä 2002. Kilpailussa oli mukana seitsemän tukikohtaa.

Eero Mattilan toimittamalla nettivideolla käydään Räyskälän kisoissa.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 14 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon toimitti Eero Mattila, kuvasi Eero Mahkonen ja leikkasi Matti Markkanen.

Tulevaisuuden tavoitteena on vakiinnuttaa SAR-pelastuslentotoiminta koko maahan. Erityistä huomiota kiinnitetään miehistön jäsenten sekä viranomaisten väliseen yhteistyöhön, miten toimia erilaisissa tilanteissa. Samaten yhteistyökumppanit tietävät, mitä odottaa tilanteeseen hälyytetyltä ilma-alukselta ja sen toiminnalta. Tavoitteen saavuttaminen kestänee vuosia, mutta toteutuessaan se liittää kiinteäsiipisillä lentokoneilla tapahtuvan pelastuslentotoiminnan osaksi valtakunnallista pelastuspalvelujärjestelmää.

Linkit: