Toimittaja on tiedottajan vastavoima

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Tiedottaja edistää edustamansa organisaation asioita. Myönteinen julkisuuskuva on yksi suurimmista haasteista, joita tiedottaja pyrkii työssään lykkäämään eteenpäin kaikin keinoin. Toimittaja on tiedottajan vastavoima. Toimittaja suodattaa tiedottajan työtä julkisuuteen parhaimmillaan ammattitaitoisen kriittisesti ja lukijansa tiedontarpeita ajatellen. Ristiriitatilanteilta näiden ammattikuntien välillä ei voida välttyä. Sopusoinnussa voidaan kuitenkin elää, kun kaikki tietävät pelisäännöt.

Ovatko tiedottaja ja toimittaja kuin taistelevat metsot? Miksi joku asia pääsee sähäkästi etusivulle, kun taas toiset tiedottavat ja tiedottavat, eikä mikään media tartu aiheisiin edes takasivun uutisen verran? Tiedottaminen on taitolaji. Oma juttuaihe on suhteutettava ympäröivään kenttään ja mietittävä sen merkittävyyttä. Ehkä asia on tärkeä, mutta miten tärkeä? Edustamaansa asiaa pitää katsoa vähän kauempaa, yleisön silmin, Jyväskylän yliopiston yliassistentti FT Heikki Kuutti opastaa. Tiedottajan on myös suotava se, että toimittaja ei hyppää tiedottajan tahdissa. Vakavasti otettavaan journalismiin kuuluu, että toimittaja etsii myös sellaista tietoa, mitä tiedottaja ei kerro.

Heikki Kuutti kertoo nettivideolla, millaista on hyvä tiedottaminen.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Video kestää 7 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon on kuvannut MAMK:n IMT-opiskelijoiden kuvausryhmä. Tuotannon ohjaus Matti Markkanen.


Tästä voit kuunnella Heikki Kuutin haastattelun äänitiedostona, joka kestää noin 7 minuuttia. Haastattelijana on Mervi Sensio.


Suomen Sähkösanomatoimisto aloitti uutisten välittämisen 1887. Lehtimies ja lennätinvirkailija W. Westzynthius perusteli yhtiönsä olemassaolon tarvetta lisääntyvällä uutisnälällä. Se nälkä on kyltymätön. Tänään Suomen Tietotoimisto STT toimittaa uutisia Suomesta ja ulkomailta 24 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä. Suomeksi uutisia tuotetaan keskimäärin 250 ja ruotsiksi noin 120 vuorokaudessa. Lisäksi STT tuottaa erilaisia mediapalveluja viestimille, yrityksille ja hallinnolle.

STT:n päätoimittaja Mikael Pentikäinen kertoo, mitä STT:ssä puuhataan ja millaista tiedottamista talossa arvostetaan.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Video kestää 9 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Sen on kuvannut MAMK:n IMT-opiskelijoiden kuvausryhmä. Tuotannon ohjaus Matti Markkanen.


Voit myös kuunnella äänitiedostona Mikael Pentikäisen tarinat Raision ja Kokoomuksen äskettäisten uutisten taustoista STT:n näkökulmasta. Äänitiedoston pituus on noin 6 minuuttia.


Heikki Kuutti ja Mikael Pentikäinen luennoivat "Voiko toimittaja toimia tiedottajana" -seminaarissa Mikkelissä 13. helmikuuta 2003. Seminaarin järjesti Mikkelin Sanomalehtimiesyhdistys ry yhteistyössä Nettiradio Mikaelin, Länsi-Savon ja MAMK:n IMT:n kanssa.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: