Kesäyliopisto pysyttelee ammatillisessa täydennyskoulutuksessa

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

"Kysyttiinpä työhönottohaastattelussa mitä vain, niin aina sanoin, että osaan, osaan....". Näin muistelee Mikkelin kesäyliopiston nykyinen rehtori Helena Sjöstedt tuloaan taloon viitisentoista vuotta sitten. Monenlaista osaamista on tarvittukin kehitettäessä kokeilevasta otteestaan tunnettua oppilaitosta pienen volyymien paikallisesta oppilaitoksesta taloksi, joka vetää väkeä ympäri maata. 35 vuotta täyttävä oppilaitos ehti toimia kesäkauppakorkeakoulun nimellä Mikkelissä tämän vuoden alkuun saakka. Myös valtakunnallinen työelämäseminaari, Mikkelin kesäpäivät täyttää neljännesvuosisadan.

Helena Sjöstedtin perheen tyttärille kesäyliopisto oli tuttu juttu. Lukion jälkeen suunnattiin Jyväskylän kesäyliopistoon ottamaan tuntumaa yliopisto-opiskeluun. Sjöstedt aloitti Mikkelissä opettamalla ammattikoulussa ensin kansantaloutta ja markkinointia, mutta innostui jo hakuvaiheessa kesäkauppakorkeakoulusta, koska "siellä oli kaikki mahdollista, voi tehdä mitä vain".


Halusin hommaan, jota ei tarvitse tehdä yöllä


Viisitoista vuotta sitten Mikkelin kesäkauppakorkeakoulu järjesti Helsingin kauppakorkeakoulun tutkintovaatimusten mukaista koulutusta. Sjöstedt lähti laajentamaan siihen rinnalle lukiolaisille suunnattua kurssivalikoimaan ja kokeilemaan, mille muille kuin kaupallisten aineiden yliopistoarvosanoille löytyisi opiskelijoita.


Avoin yliopisto on ykköstehtävä
Nimen vaihtuminen sujui ongelmitta


Yliopistollisia arvosanoja tullaan opiskelemaan Mikkeliin 50-100 kilometrin päästä. Välillä suosittujenkin arvosanojen järjestämisessä syntyy taukoa. Takavuosien hittituote oli filosofian approbatur, jota opiskellut joukko innostui jatkamaan opintojaan laudaturiin saakka. Kysyntä yllätti järjestäjät, sillä silloin ei cum laude -opintojakaan ollut tarjolla kesäkauppakorkeakoulussa yleensä kuin kasvatustieteistä. Nyt suusta suuhun leviää hoitotieteiden opiskelijoiden keskuudessa tieto, että Mikkelin tilastokursseilla oppii.


Jos on kysyntää, mun tehtävä on yrittää järjestää


Helena Sjöstedt. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Mikkelin kesäyliopisto järjestää ammatillisena koulutuksena seminaareja, joiden teemat pyrkivät olemaan edellä aikaansa. Rehtori kirjaa mustaan vihkoonsa kiinnostavia teemoja ja henkilöitä ja tarttuu puhelimeen. Yleensä hän saakin napattua toivomansa luennoitsijat.


Olen saanut helposti ihmiset tulemaan


Mikkelin kesäyliopiston valtakunnallisesti tunnetuin tuote, Mikkelin kesäpäivät, kokoaa kesäkuun alkupuolella kaupunkiin työntekijöiden ja työntekijöiden edustajia keskustelemaan työelämän ajankohtaisista teemoissa tunnettujen alustajien innostamina. Kesäpäivät sai alkunsa silloisen maaherra Uki Voutilaisen aloitteesta, kun yt-laki tuli voimaan 1979. Kesäpäivät ovat vakiinnuttaneet paikkansa, eikä markkinointi ole vuosiin tuottanut tuskaa.


Enää en ole huolestunut, kyllä 300 tulee


Kesäpäivien toimikunta synnyttää raamit seuraavien kesäpäivien ohjelmalle joulukuuhun mennessä. Toimikunnan jäsenet kiittelevät Sjöstedtille suunnittelukokousten ilmapiiriä, sillä ideat rönsyilevät vapaasti ja kun teema on valittu, yleensä alustajien nimet löytyvät helposti.


Kerran etsin Erkki Liikaselle varamiestä


Vuoden alusta alkaen Mikkelissä toiminut yliopistokeskus saa Helena Sjöstedtiltä innostunutta palautetta. Takavuosien kilpailu yliopistollisten arvosanojen järjestämisestä lienee jäänyt historiaan. Samalla kesäyliopisto on löytänyt uusia kumppaneita, kuten Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja sen myötä uusia kursseja. Perusperiaatteena on, että jatkossa avoin yliopistokoulutus keskittyy Mikkelissä kesäyliopiston järjestettäväksi.

Helena Sjöstedt. Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen
Päällekkäisyys on karsiutunut
Koen, että nyt saavutettiin työvoitto


Helena Sjöstedt linjaa tulevaisuudessakin kesäyliopiston roolin ammatillista täydennyskoulutusta antavaksi niin, että turhat rönsyt on karsittu pois. Kanteleen värkkäämistä tai syvävenytyskursseja on turha tästä talosta hakea jatkossakaan. Kun markkinointi pelaa, luennoitsijoita ja opiskelijoita löytyy, "meillä on kesäyliopistossa duunia vaikka kuinka ja tulevaisuus näyttää hyvältä."


Näillä eväillä pärjätään jatkossakin


Nettiradio Mikaelin arkistossa Mikkelin kesäpäiviltä juttuja: