Kotirintaman naiset taistelivat ilman aseita

Copyright: Mervi Sensio

Sodan aikana 1939-1945 kotirintamalla taisteltiin henkiinjäämisestä ilman aseita. Naiset olivat tiukoilla kaupungeissa ja maaseudulla, sillä rintamalle lähteneiden miesten töistä tuli naisten töitä vuosikausiksi. Pakollisten päivittäisten töiden lisäksi naiset kutoivat lämmikkeitä rintamamiehille, majoittivat evakoita, osallistuivat polttopuutalkoisiin ja elintarvikkeiden keräysoperaatioihin. Jotkut naiset toimivat lottina, mutta yhtä tärkeitä olivat ne, jotka jäivät koteihinsa pitämään maataloa ja viljelyksiä kunnossa.

Karjalan evakkotytöstä tuli hevosten nukuttaja
Joulun jälkeen 1939 Helmi Hulkkonen lähti muutaman muun tytön kanssa paimentamaan karjalaumaa Karjalan Vuoksenrannasta kohti tuntematonta. Kukaan ei tiennyt, minne oltiin menossa ja mitä oli tapahtumassa. Monien vaiheiden kautta Helmi päätyi kenttähevossairaalan työntekijäksi.

Sotien aika täyttyi työllä
Riitta Hokkanen halusi lotaksi, mutta ei raaskinut jättää iäkkäitä vanhempiaan ja pikkuveljeään. Maalaistalo peltoineen ja eläimineen vaativat tekeviä käsiä jokaiselle päivälle ja kun työikäiset miehet olivat rintamalla, oli talon nuoren tyttären panos maatalon töissä merkittävä.

Iloa ja suurta surua
Sotavuosina jos koskaan opittiin arvostamaan olemassaoloa. Enni Partio Koljolan kylästä Ristiinasta pohtii, että monen kohtalona oli kuolla sodassa, mutta vaikka pahintakin pelättiin, ei vaihtoehtoja ollut. Miesten oli pakko lähteä ja naisten oli pakko pärjätä.

Copyright: Mervi Sensio

Pikkusiskon hevosmiestaidot nousivat kunniaan
Ester Siiriäisen perhe eli naisväen voimin koko sodan ajan ja jos kuka osasi käsitellä hevosia, oli siitä maalaistalon arkitöissä paljon apua. Viisi vuotta elettiin ilman sähköä, öljylämmityksiä, autoja, kahvia ja työmiehiä. Eläisikö tänä päivänä kukaan, jos nämä katoaisivat vuosikausiksi?

Saimi sai lotta-aatteen kotoaan
Mikkeliläinen Saimi Ryynänen, nykyään Ahvenainen toimi sodan aikana ilmavalvontalottana Mikkelissä. Hän kasvoi lotta-aatteeseen jo kotona, sillä äiti ja siskokin olivat lottia, isä ja veli puolestaan suojeluskunnassa. Saimi Ahvenainen muistelee nettivideolla ja tutkija Leena Niemi kertoo lottien toiminnasta Mikkelissä.

Sota-aiheisia juttuja Nettiradio Mikaelin arkistosta: