Erityisen yhdistävää taidekasvatusta

Omakuva. Copyright: Anne Korhonen

Mitä tapahtui Mikkelissä, kun ilmaisutaidosta innostunut erityisopettaja ja kaksi taiteelle sydämensä menettänyttä luokanopettajaa osuivat saman katon alle? Yleisopetus ja erityisopetus sulautuivat taidekasvatukseksi, jossa erilaisuudesta tulikin voimavara. Harjaantumisopetuksen oppilaat alkoivat tehdä samoja kuvataidetöitä kuin yleisopetuksen oppilaat, jotka puolestaan tulivat mukaan harjaantumisoppilaiden näytelmäharjoituksiin. Talven uurastus huipentui upean taidenäyttelyn avajaisiin 9.5.2001 Mikkelin maakuntakirjaston Mikkeli-salissa ja näytelmäkin on valmistumassa ensi-iltaan tämän kevään aikana.

Tutkimusretkellä itseemme ja toisiimme
Sari Rantalainen kirjoitti omia kehitysvammaisia oppilaitaan ajatellen laulunäytelmän, jonka lähtöideana oli tutustua Suomen historiaan 1900-luvun musiikkihelmien avulla. Alkuperäinen idea on edelleen mukana, vaikka käsikirjoitus on muuttunut matkan varrella useampaan kertaan. Taidenäyttelyn avajaisissa saatiin kuulla kolmen aikakauden laulut: Isoisän olkihattu, Elaine ja Väinö. Viime syksynä näytelmään saatiin lisää osallistujia naapurikoulun viidesluokkalaisista. Rantalainen kertoo, kuinka eri koulumuodoista tulevat oppilaat ovat pikku hiljaa lähentyneet, ja kuinka hän on saanut uutta uskoa yleisopetuksen ja erityisopetuksen väliseen yhteistyöhön.

Opettajan innostus ja tekemisen palo tarttuvat lapsiinkin
Marja-Leena Bilund ei näe suurtakaan eroa siinä, onko oppilaiden erilaisuus eri maista ja kansallisuuksista vai erilaisista oppimisedellytyksistä johtuvaa. Pohjimmiltaan on aina kyse pelosta, jota tunnemme aluksi uutta asiaa kohtaan, ja joka meidän on voitettava, jotta pääsisimme eteenpäin. Erilaisuuden kohtaamista voi harjoitella paitsi uusien ihmisten, myös uusien materiaalien kanssa, kuten Bilundin oppilaat ovat tehneet vaikeana materiaalina pidetyn lasin kanssa.

Nettivideo 9.5.2001 Mikkelin maakuntakirjaston Mikkeli-salissa pidetystä Siekkilän ja Vanamon koulujen yhteisen taidenäyttelyn avajaisista.


ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideon on kuvannut Ville Häkkinen ja leikannut Jaakko Oranen. Tuotannon ohjaajana on toiminut Matti Markkanen.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkkejä: