Laki suojaa tekijää

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Tekijänoikeuslaki on ehdoton. Alkuperäisellä teoksen tekijällä on oikeus korvauksiin, jos hänen teostaan on käytetty luvatta tai korvauksetta tekijänoikeuslain vastaisesti. Vuosittain lakituvissa väännetään sakkorangaistuksia ja parisenkymmentä rankempaa tuomiota rikkomuksista. Mitä pitäisi muistaa, kun sisältöjä pitäisi tuottaa Internetiin eikä tekijänoikeuksiin ole tullut aiemmin törmättyä?

Järjestöt valvovat jäsentensä etuja
Tekijänoikeusjärjestöjen tehtävä on valvoa omien jäsentensä oikeusturvaa. Järjestöjen yhteisenä työrukkasena toimii Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus, jonka Internet-tarkastaja Ilkka Vuorenmaan arkea ovat rankat tekijänoikeusrikkomukset.

Lupien pyytämiseen kannattaa varata aikaa
Mikkeliläinen taiteiden moniammattilainen Markku Kääriäinen joutui puntaroimaan tekijänoikeuksia ryhtyessään laatimaan eteläsavolaisista taiteilijoista laajoja esittelyjä Internetiin. Hänen kokemuksensa mukaan harvoin tuotantojen esteenä ovat luvat tai korvausten suuruus. Lupien pyytämiseen kannattaa kuitenkin varata reilusti aikaa.

Kimurantit tekijänoikeustulkinnat
Kopioston "matkasaarnaajat" ovat kulkeneet vuosia kouluissa kertomassa opetusalan ammattilaisille, mitä sopii tehdä ja mitä ei. Kouluissa on tavattu kopioida paljon monisteita opetuskäyttöön, mutta moisia käytäntöjä ei voi kuitenkaan siirtää sellaisenaan Internet-aikakaudelle ja sisällöntuotantoon. (Kirsti Vuorelan toimittama arkistojuttu on julkaistu vuonna 2000. Juha Jukkara työskentelee tällä hetkellä Kopiostossa sopimusneuvottelijana.)

Nettiradio Mikaelin arkistosta: