Teknologia-ala huutaa naisia

Copyright: Mervi Sensio

Suomessa naisten ja miesten työt jakautuvat suht suoraviivaisesti sukupuolen mukaan. Tämän on hoksannut muun muassa EU, joka on antanut Suomelle noottia epätasa-arvoisuudesta työelämässä. Yleisesti jo tunnustetaan, että naisilla on annettavaa miesvaltaisille aloille, mutta jos perinteisiin ja asenteisiin ei puututa, tytöt ohjautuvat naisvaltaisille aloille sukupolvesta toiseen. Nyt perinteille annetaan kyytiä. Women IT -hanke on tarttunut härkää sarvista, jotta teknologia ei syrjäytyisi naisista. Opettaja Kajaanista kertoo, miten tyttöjä koulussa koukutetaan tekniikan pariin. IT-alan yrityksen toimitusjohtaja on jutun menestystarina naisesta miesten töissä.

Naisten panos tekniikassa on painava
Ihannetilanne olisi, että erityistoimenpiteitä ei tarvittaisi, sanoo Women IT:n projektipäällikkö Johanna Matinmikko. Totuus on kuitenkin, että jos perinteisiin ja asenteisiin ei puututa, tytöt ohjautuvat kouluissa käsitöihin, lukioissa kieltenopiskeluun ja ammateissa naisvaltaisille aloille sukupolvesta toiseen, eikä muutosta tapahdu. Women IT patistaa naisia tekniikkaan, sillä siitä hyötyvät kaikki.

Copyright: Mervi Sensio

Kolme sukupolvea naisia tekniikkakerhossa
Kajaanin normaalikoulun kolmen sukupolven tieto- ja viestintätekniikan kerho My Generation+ on opastanut tyttäret, äidit ja mummot teknologian saloihin. Kolmen sukupolven naiset ovat löytäneet näppäimistön takaa paljon mahdollisuuksia. Opettaja Pentti Mankisen mielestä tytöt eivät ole syrjäytyneet tekniikasta, mutta tytöt tarvitsevat tukea uskaltaakseen valita "poikien" juttuja.

Nainen, joka päätti menestyä
Marjo Kaipainen on päässyt pitkälle miesten valtakunnassa. Hän on Internet-teknologiaan erikoistuneen eteläsavolaisyrityksen toimitusjohtaja, joka johtaa myös yhtiön emoyhtiötä. Aikanaan myös kassamyyjänä, toimistovirkailijana ja palkanlaskijana töitä paiskinut Kaipainen toteaa, että työkokemuksen takia hän tietää tarkalleen, mitä hän haluaa työltään, yrityksiltään ja tuotteiltaan.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: