Nainen, joka päätti menestyä IT-alalla

Marjo Kaipainen. Copyright: Mervi Sensio

Marjo Kaipainen on Internet-teknologiaan erikoistuneen Saimasoft Oy:n toimitusjohtaja, joka johtaa myös yrityksen emoyhtiötä Datatree Oy:tä. Aikoinaan myös kassamyyjänä, toimistovirkailijana ja palkanlaskijana urallaan töitä paiskinut Kaipainen toteaa, että työkokemuksen takia hän tietää tarkalleen, mitä hän haluaa työltään, yrityksiltään ja tuotteiltaan. Näihin päämääriin pääsee nainenkin miesten valtakunnassa, kun vain päättää, että näin tapahtuu.

Saimasoft Oy on erikoistunut selainpohjaisiin ohjelmistoihin. Kaipainen perusti yrityksen yhtiökumppaninsa kanssa lokakuussa 2001, jolloin pääasiallisin tarkoitus oli saada Internet-teknologia haltuun ja oppia tekemään sillä tuotteita. Kaipaisella oli nimittäin vahva tunne, että jos teknologia ei ole täysin hallussa, tämän alan bisneksestä on auttamatta ulkona. Nyt yrityksellä on valmiit ohjelmistotuotteet, joita myydään pk- ja suuryrityksille. Tuotteet pyörivät henkilöstöhallinnan ympärillä. Työkaluja on tarjolla niin rekrytointiin, osaamisen hallintaan kuin koulutukseenkin. Oman henkilöhistoriansa takia Kaipainen tietää, millaisia työkaluja haluaa yrityksessään luoda. Kun on itse laskenut palkkoja, tietää mitä palkanlaskija tarvitsee.


Miten päädyit IT-alalle?


Kaipainen rakastui tietokoneeseen nuoruutensa työpaikassaan. Erityisesti hän ihastui siihen, että kone teki, niin kuin sille sanoi. Koulutusten kautta hän oppi teknologiasta yhä lisää, peri korkeampia työtehtäviä, reissasi, ohjelmoi, koodasi ja koulutti. Hän oli nuori ja nainen, mutta koska hän tiesi, mitä piti tehdä ja oli itsevarma, kukaan ei kyseenalaistanut hänen työpanostaan. Työ vei mennessään ja Kaipainen väsyi. Työpaikan vaihdos oli lääkettä kiireeseen. Uudesta työpaikasta hän löysi yrityskumppaninsa ja perusti tämän kanssa Datatree Oy:n 1988. Yritys tuottaa ohjelmistoja ja tietokantaratkaisuja liikemaailman tarpeisiin. Ehkä yrittäjyys oli jo äidinmaidossa, Kaipainen pohtii. Hänen isänsä ja isoisänsä pitivät sekatavarakauppa ja toimitusjohtaja muistaa pienenä haaveilleensa, että hänestä tulee kaupan myyjä. Onhan tämäkin myymistä, Kaipainen mainitsee nykyisestä työstään, joten omalla tavallaan haaveet toteutuivat.


Mitä koulutuksia kävit?
Valitsit lukiossa pitkän matikan, miksi?


Saimasoft Oy:ssä on tällä hetkellä kuusi työntekijää ja puolet heistä on naisia. Kaipainen näkee, että IT-työmaalla tarvitaan naisten panosta, sillä ohjelmiston tekninen toimivuus on vasta puolet tuotteesta. Selkeästi on kuitenkin edelleen niin, että jos ohjelmistosuunnitteluun hakee henkilöitä, hakijoiden joukko on miesvaltainen. Myös työharjoittelijoiksi hakevat ovat miehiä. Alan töistä Kaipaisen kokemuksen mukaan päällikön tehtävät, myyntitehtävät ja teknisen toteutuksen tehtävät ovat lähestulkoon kokonaan miesten vallassa. Naisia näkyy kehitys- ja suunnittelutehtävissä, vaikka naisten panos esimerkiksi tuotteiden sisällön suunnittelussa, testauksessa, käytettävyyden varmistamisessa ja viimeistelyssä olisi varmasti antoisaa. Naiset näkevät ja hallitsevat kokonaisuuksia, onhan naisilla kodeissakin monta rautaa yhtäaikaa tulessa.


Naisena miesten maailmassa?
Onko nainen hyvä johtaja, yrittäjä?


Marjo Kaipaisen mukaan on turha kuvitelma, että IT-alalle haikailevan pitää olla syntyjään nörtti. Alalla tarvitaan monenlaisia ihmisiä. Uusi sukupolvi onkin todennäköisesti asenteiltaan erilainen, sillä lasten harjaantuminen teknologiaan alkaa nykyään jo pienestä ja nörttikään ei ole enää kummajainen, vaan hänen maailmaansa saattavat muutkin jo ymmärtää. Kaipaisen mielestä IT-alalle kannattaa lähteä myös siksi, että työt eivät tältä alalta lopu, vaikka ne nyt painottuvatkin pääkaupunkiseudulle. Lisäksi naisena olemisesta on miehisellä alalla enemmän etua kuin haittaa ja asemaansa täytyykin osata käyttää sumeilematta hyväkseen.


IT-alalla kaikkien ei tarvitse koodata!
Miksi tyttöjen kannattaa valita tekniikkaa?


Yrittäjän näkökulmasta nainen ja vieläpä nuori ei ole välttämättä ihanteellinen työntekijä, sillä työtelilääseen elämänvaiheeseen saattaa kuulua myös perheen perustaminen. Marjo Kaipainen on itsekin äiti, joten hän tietää velvollisuudet, jotka työtäänkin rakastava joutuu vanhemmuuden nimissä hoitamaan. Hän ei ole kuitenkaan jättänyt asioita tekemättä lasten takia, mutta illaksi on nykyään päästävä kotiin.

Copyright: Mervi Sensio
Meilläkin näkyvät näkyy naisten ja miesten erot
Haluan töihin, mutta illaksi kotiin
Lasten ammatit, yrittäjyyttä verissä?


Marjo Kaipainen tulee pahantuuliseksi, jos ei ehdi aamuvarhaisella töihin. Hän tekee paljon töitä, niin kuin aina tehnyt, jotta asiat sujuvat hänen tahtomaan suuntaan. Viiden vuoden kuluttua tulee isompi menestys, Kaipainen suunnittelee.


Oma tulevaisuus?
Miksi menestyt?


Takaisin