Välipala auttaa oppilaita jaksamaan

Emma Heikkinen. Copyright: Ida Vauhkonen

Kasvava nuori tarvitsee paljon energiaa. Koulupäivät voivat parhaimmillaan kestää peruskoulun yläluokilla jopa neljää asti, ja silloin oppilailla on jo kova nälkä. Mikkelin kaupunki on keksinyt ongelmaan ratkaisun: välipalakokeilun. Urheilupuiston koulu lähti ensimmäisenä kokeiluun mukaan Mikkelin kouluista. Palaute sekä oppilailta että vanhemmilta on ollut hyvää ja nyt koulussa ihmetelläänkin, kuinka ilman välipalaa on aikaisemmin selvitty.

Oppilaiden kauan toivomaa välipalaa on tarjottu Urheilupuiston koulussa viime syksystä lähtien. Yhdeksäsluokkalainen Emma Heikkinen käyttää tilaisuutta hyväkseen ja käy välipalalla silloin, kun ei ehdi kotiin syömään harrastuksiensa takia.


Välipala auttaa jaksamaan.


Suurimman työn eteen joutuvat koulun ruokalan keittäjät. Urheilupuiston keittäjien mielestä välipalan tarjoaminen on kuitenkin hyvä idea. Joka viikko ruokalan ovien eteen laitetaan uusi välipalalista ruokalistan viereen. Välipala on runsas ja se sisältää usein tuoretta leipää, marjapuuroa, kahvia sekä teetä. Myös yhdeksäsluokkalaisen Martti Heikkilän mielestä välipalakokeilu on hyvä juttu. Hän harjoittaa välipalalla myös sosiaalisia taitojaan keskustelemalla ystäviensä kanssa.

Martti Heikkilä. Copyright: Elin Eriksson
Hedelmäsalaatti on suosikkini.


Urheilupuistonkoulun välipala maksaa yhden euron per kerta ja se tarjotaan neljästi viikossa. Välipalakokeilun myötä myös oppilaat ovat pirteämpiä ja positiivisempi pitkinä koulupäivinä. "Yleinen positiivinen henki on selvästi huomattavissa oppilaiden keskuudessa iltapäivällä", Laanti toteaa.


Urheilupuiston opinto-ohjaaja Ismo Laanti uskoo, että välipala tarjotaan myös jatkossa.
Välipala maistuu myös opettajille.


Nettiradio Mikaelin arkistosta: