Suomalainen metsäopiskelija vaihdossa Venezuelassa

Copyright: Juha Jousinen

Vaihto-opiskelu on mahdollisuus saada tietoa muista kulttuureista helposti opiskelun lomassa. Se voi myös auttaa tulevaisuuden työtehtävissä sekä työn saamisessa Suomen rajojen ulkopuolelta. Nuori ihminen on vapaampi lähtemään ilman suuria perhesiteitä. Näin tuumi myös Mikkelin ammattikorkeakoulun metsäyksikön oppilas Juha Jousinen lähtiessään vaihto-opiskelijaksi Venezuelaan opettajansa Erkki Tillikaisen opastamana.

Juhan uusi koti oli Mérida 350 000 asukkaan pikkukaupunki läntisessä Venezuelassa. Kaupunki sijaitsee Andien vuoristossa 1600 metrin korkeudessa merenpinnasta ja on kuuluisa yliopistostaan sekä turismistaan.


Miksi vaihtoon
Miksi Venezuelaan


Ilmasto on trooppinen ja vuorijonot kaupungin ympärillä kohoavat yli neljän kilometrin. Venezuelan korkein vuorenhuippu Pico Bolívar kohoaa 5007 metrin korkeuteen aivan kaupungin yläpuolella.

Alueen metsät ovat vuoristometsiä ilman talouskäyttöä. Ihmiset käyttävät puuta vain kotiensa lämmikkeeksi. Varsinaiset plantaasit, joissa puuta viljellään selluteollisuuden tarpeisiin, sijaitsevat itäosassa maata.


Videokuvaa Méridasta
ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (240x180, 150 Kbps)
Laajakaista (320x240, 350 Kbps)


(Filmin kesto 1,35 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer versio 8:n ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videoleikkeen copyright: kuvaus Matti Jousinen ja leikkaus Juha Jousinen)

Uusi maa - uudet kujeet


Ensivaikutelmat Venezuelasta
Oma sopeutumisprosessi


Méridan kaupunki. Copyright: Juha Jousinen

Uusi elinympäristö vaikuttaa usein alkuun hohdokkaalta. Suurin osa kuitenkin kokee asiat muutamien viikkojen jälkeen toisin, kun todellisuus alkaa paljastua ympäristönvaihdoksen takaa. Turistikauden mukanaan tuoma hohto katoaa ja arkiset asiat astuvat selvemmin esiin. Alkuviehätyksen laantuessa ihmisellä on enemmän aikaa tehdä havaintoja ympäröivistä asioista, jolloin esimerkiksi rikollisuus, köyhyys, turvattomuus ja muut yleiset ongelmat tulevat paremmin silmien eteen. Voi myös sattua että huomaa ihmisten jopa hyväksikäyttävän hyväuskoista, asioista tietämätöntä ulkomaalaista. Tällöin hyväksi avuksi ovat ne ihmiset, joihin todella voi luottaa ja jotka auttavat ihmistä kuuntelemalla ja opastamalla häntä paikallisiin oloihin ja tapoihin.

Tämä kaikki on kuitenkin osa uuteen kulttuuriin sopeutumisen prosessia, jonka käyvät läpi kaikki pidemmän ajanjakson toisessa maassa asuvat. Näiden jälkeen astuvat kuvaan toipuminen ja ymmärrys uusiin asioihin sekä lopulta kaikesta erilaisuudesta nautiskelu.

Universidad de Los Andes - uusi kouluympäristö

ULA on Mikkelin ammattikorkeakoulun ALFA-yhteistyökumppani Venezuelassa. Sen metsätieteellinen tiedekunta otti uuden vaihto-opiskelijan hoiviinsa vaihtelevalla huomiolla; varsinaista tutorointia ei ollut. Suurimmaksi osaksi Juhan opinnot koostuivat muutamien aineiden kursseista, joilla hän oli lähinnä kuunteluoppilaana. Parit metsäreissut olivatkin sitten niitä opintoja parhaasta päästä, jolloin pelkän kuuntelun lisäksi sai myös nähdä työskentelyä paikan päällä. Espanjakin sujui jo paremmin!


Kotimatkan tuomisia


Syytä ottaa huomioon ennen lähtöä

Varmasti ensimmäisiä asioita joita tulee selvittää ennen matkaa Etelä-Amerikkaan, on passin nykytila sekä tarvitaanko päätemaahan viisumia. Viisumin tarve riippuu ajasta, jonka maassa aikoo viettää. Viisumin hankinta vaatii usein myös lisäselvityksiä: lääkärintodistuksen, hiv-todistuksen, rikosrekisteriotteen, valokuvia, todistukset sekä lähtö- että määränpään oppilaitoksista yms. Myös rokotesuoja täytyy tarkistaa ja sen hankkimiseen tuhrautuu helposti paljon aikaa sekä rahaa.

Matkailu avartaa ja onko parempaa keinoa tutustua elämisen kirjoon kuin lähteä vaihto-opiskelijaksi määräajaksi ulkomaille ripaus seikkailumieltä rinnuksissaan!

Copyright: Juha Jousinen

Mies vaihtojen takana - ET

Erkki Tillikainen Mikkelin ammattikorkeakoulun metsätalouden yksikössä Pieksämäellä on tehnyt kosolti työtä saadakseen oppilaitaan ulkomaisiin oppilaitoksiin tutustumaan metsäteollisuuteen eri maissa. Vuonna 2000 oppilaitoksen reilusta sadasta opiskelijasta lähti kolme oppilasvaihtoon Etelä-Amerikkaan.


Kuinka kaikki alkoi
ALFA-ohjelma
Vaihtopojat


Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkkejä: