Verkko-opiskelu etsii paikkaansa

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Suomessa on väellä ja voimalla kehitetty viime vuodet mallia kansallisille virtuaalioppilaitoksille. Ideana ei ole ollut rakentaa uusia oppilaitoksia kuten monissa muissa maissa, vaan kutoa verkostoja, joissa nykyiset oppilaitokset kehittäisivät virtuaaliopintoja yhdessä. Kehittämistyötä on tehty neljä, viisi vuotta hankerahalla. On koulutettu opettajia, luotu verkkokursseja ja pähkäilty toimintamalleja. Maahan on syntynyt verkostomainen etälukio, virtuaaliammattikorkeakoulu ja virtuaaliyliopisto.

Verkko-opetus on löytämässä oman paikkansa, opiskelijamäärät kasvavat ja toimivista verkkokursseista alkaa olla kokemusta. Hankkeiden rahoitus on kuitenkin loppusuoralla. Suuri kysymys on, ehtivätkö virtuaalioppilaitokset löytää tavan rahoittaa toimintaansa ilman nykymuotoista hankerahoitusta? Vaikka moni tavoite on ylittynyt, niin moni käytännön ongelma odottaa edelleen ratkaisuaan. Parhaillaan mietitään jatkoa virtuaalioppilaitoksille. Miten ne voisivat jatkossa palvella opiskelijoita, miten niitä hallinnoitaisiin ja mistä löytyisi pysyvä rahoitusmuoto?

ISO-verkostossa itäsuomalaiset lukiot ovat oppineet tekemään asioita yhdessä
Kun etälukion valtakunnallinen projektiraha loppui, Itä-Suomessa aloitti etälukioverkosto eli ISO. Sen toiminta perustuu kuntien välisiin sopimuksiin, ja rahoitus tulee etäopiskelijoista saatavista valtionosuuksista. ISO-verkoston väki on huomannut, että etälukio vastaa lupauksiin ja tuo tasa-arvoa harvaanasutuille seuduille. Jos lukiolainen ei löydä omasta oppilaitoksesta kiinnostavia valinnaiskurssia, niitä voi napsia muista ISO-verkoston oppilaitoksista. Samalla etälukiolainen oppii uusia opiskelu- ja verkostoitumistaitoja työelämää varten.

Copyright: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Ammattikorkeakouluissa syntyy aihioita ja ituja
Suomen virtuaaliammattikorkeakoulu tarjoaa verkkokursseja kaikkien ammattikorkeakoulujen opiskelijoille. Opiskelija voi poimia tietoja tarjonnasta Internetistä niin sanotusta Virtuaaliammattikorkeakoulun portaalista. Jos kiinnostavia opintoja löytyy, hän ilmoittautuu verkossa kurssille ja tiedustelee, mahtuuko mukaan. Sitten hän selvittää, sopivatko verkko-opinnot hänen omaan tutkintoonsa ja maksaako oma oppilaitos kustannukset. Takeita ei kuitenkaan ole, että verkkokursseille mahtuu.

Yliopistot jarruttavat verkko-opiskelijoiden liikkumista
Suomen virtuaaliyliopiston tavoitteena on tuottaa yhdessä opintokokonaisuuksia, tukipalveluja ja tehdä kehitystyötä. Opiskelijalle virtuaaliyliopisto näyttäytyy Internetissä portaalina, josta voi etsiä kursseja omaan tutkintoon. Opiskelijoiden liikkuvuutta korkeakoulusta toiseen helpottaa joustava opinto-oikeus eli Joo-opiskelu. Joo-opiskelu toisessa yliopistossa on opiskelijalle maksutonta. Opiskelija pääsee virtuaaliyliopiston kursseille, jos tilaa löytyy, oma yliopisto hyväksyy opinnot ja suostuu ne myös maksamaan.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: