Yliopistokeskus niputtaa korkeakoulut saman sateenvarjon alle

Copyright: Suvi Härkönen

Mikkeliläiset korkeakoulutoimijat haluavat saman sateenvarjon alle. Ainakin ajatuksen tasolla. Kunnianhimoisia tavoitteita kuljetetaan yhteisellä nimellä yliopistokeskus. Suunnitelmissa on edistää tutkimusta, löytää uusia kimppakoulutuksia ja ylipäätään lisätä yliopistotasoista koulutusta alueella sekä monin keinoin kehittää koko maakuntaa.

Mitä tulee tapahtumaan, missä ja milloin? Kenen iloksi korkeakoulujen yhteistyötä tiivistetään? Onko tulevaisuuden kadunmies Mikkelissä useammin maisteri kuin duunari? Nyt saa innostua vähän, muttei liikaa.

Yliopistokeskus on korkeakoulutoimintojen alueellisen strategian toteuttamistyökalu. Mikkelin oma strategia, joka matkasi opetusministeriön syynäiltäväksi joulukuussa, tähtää koko maakunnan monipuoliseen kehittämiseen. Tällaisia komeita lauseita on kuultu ennenkin, mutta korkeakoulujen johtajat vakuuttavat nyt, että tästä tulee oikeasti jotain.

Idea korkeakoulutoimintojen niputtamisesta sinkoutui alun perin Arkadianmäeltä. Helsingin kauppakorkeakoulun Mikkelin Business Campuksen ja Pienyrityskeskuksen talous- ja hallintopäällikkö Matti Lappalainen kertoo, että opetusministeriö osoitti kiinnostusta avittaa niitä kaupunkeja, joilla ei ole omaa yliopistoa. Yliopistokeskus toimii jo muutamilla paikkakunnilla.


Millaista tilaa Mikkelissä tavoitellaan?
Mitä tulee tapahtumaan ja milloin?


Hokkuspokkustemppu tämä ei ole, eikä yliopistokeskus ihan pian näy vielä missään. Suunnittelu- ja käynnistysvaiheen jälkeen on kuitenkin luvassa monenlaista uutta. Päätavoite on koulutuksen vahvistaminen ja lisääminen.

EcoBusiness-maisteriohjelma on yksi konkreettinen yliopistokeskuksen tuote. Ohjelman odotetaan starttaavan viimeistään vuonna 2004. Muitakin maisteri- ja kanditason kimppakoulutuksia suunnitellaan ja siirtymistä opinahjosta toiseen pyritään saamaan joustavammaksi siltaopinnoilla.


Uusia mahdollisuuksia opiskelijoille?
Mitä siltaopinnot tarkoittaa?


Yhteisen lipun alla piakkoin toimivat korkeakouluyksiköt etsivät myös uutta tutkittavaa ja tutkimusten tekijöitä. Tutkimustoiminnan lisääminen kuuluu niin ikään strategian päätavoitteisiin. Tutkimuksella halutaan vahvistaa erityisesti yritysten liiketoiminta- ja teknologiaosaamista, tuotekehitystoimintaa sekä maaseudun elinvoimaisuutta.


Tutkimustoimintaan halutaan lisää volyymia
Miten yritysmaailma hyötyy?


Yliopistokeskuksen lipun alla tuulettavat Helsingin kauppakorkeakoulun Mikkeli Business Campus, Helsingin yliopiston Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskus ja Mikrokuvaus- ja konservointilaitos, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, Mikkelin ammattikorkeakoulu sekä Mikkelin kesäkauppakorkeakoulu. Suunnitteluvaiheessa yhteistyö on sujunut mutkitta, vakuuttavat talojen johtajat. Keskinäinen kilpailu, jos sellaista on ollutkaan, on ollut tervettä ja asioita edistävää. Yliopistokeskukseksi organisoitumisen myötä toivotaan, että koulutuksissa päällekkäisyydet poistuvat ja omaan napaan tuijottaminen muuttuu voimakkaaksi yhteisen hyvän tavoitteluksi. Käytännön asioissa saattaa tulla vastaan pientä ahdistusta, jokunen epäilee.

Matti Lappalainen. Copyright: Mervi Sensio
Onko yhteistyö luonnollista?
Millaisia ahdistuksia on nyt?


Jos Mikkelin yliopistokeskus toteutuu strategian mukaisesti, Mikkelin ylioppilaille ja muillekin innokkaille on tiedossa kiva nippu uutukaisia opiskelukanavia. Yliopistokeskuksen pitäisi tietysti tuntua laajemmallakin elämänalueella, kuten strategiassa kaavaillaan.


Onko tämä Mikkelin mahdollisuus?


Nettiradio Mikaelin arkistosta: