Viisasten juoma, joka pehmentää pään

Copyright: Minna Surakka

Suomalaiset juovat usein. Kun juomaan on ryhdytty, otetaan kerralla niin että tuntuu. Eurooppalaistumista juomatavoissamme on havaittavissa vain siinä, että nykyisin yhä useampi juo alkoholia myös aterioiden yhteydessä. Enemmistöllä aineiden käyttö toki pysyy hallinnassa. Pienelle mutta näkyvälle osalle kansasta viinanhimosta tulee vihainen vaaleanpunainen elefantti, joka vie neljä a:ta: akan, asunnon, auton ja ammatin.

Alkoholin ongelmakäytön hälytysmerkkejä ovat lisääntynyt sietokyky ja vieroitusoireet juomisen loputtua. Kun elimistö tottuu alkoholiin, ihminen voi naukkailla yhä suurempia määriä kerralla tuntematta oloaan huonoksi. Myöskään hänen toimintakykynsä ei näytä kärsivän juomisesta samalla tavoin kuin harvemmin ottavilla. Hyvästä viinapäästään riemastunut suurkuluttaja tuleekin usein ottaneeksi entistä enemmän ja entistä useammin.

Nautitun alkoholin määrän lisääntyessä lisääntyvät myös vieroitusoireet. Pitkään jatkuva ongelmakulutus rappeuttaa elimistöä ja tällöin alkoholinsietokyky alkaa uudelleen laskea. Lopulta selvinpäin olosta tulee kärsimystä, kun elimistö vaatii lisää polttoainetta. Fyysisten oireiden lisäksi yletön alkoholinkäyttö aiheuttaa henkisiä ja sosiaalisia haittoja, joista kärsivät alkoholistin lisäksi myös lähimmäiset.

Savonlinnan A-klinikan johtaja Tapio Soini työskentelee päivittäin alkoholiongelmaisten kanssa. Hänellä on varsin selvä kuva siitä, millaisia muutoksia alkoholin kulutuksen lisääminen tuo ihmisen elämään.


Viina muuttaa juojaansa
Terveys ei ole ainoa joka kärsii


Kohtuukäyttäjästä suurkuluttajaksi, suurkuluttajasta alkoholistiksi

Onko juoppous sitten sairaus? "Vielä 1800-luvulla alkoholismia pidettiin pahana tapana ja ihmisen huonouden merkkinä, joten siinä mielessä sairaudeksi määritteleminen oli iso askel eteenpäin", arvelee Soini. Hoitotyössä sairaudeksi määritteleminen sisältää kuitenkin sudenkuopan: "Asiakas ajattelee helposti, että jos tämä kerran on sairaus, niin eihän sille sitten mitään voi - pakko juoda", hän hymähtää. "Pikemminkin kannattaa miettiä, mitä alkoholismin takana on, mikä juotattaa ja mitä aikoo asialle tehdä."

Alkoholismin perinnöllisyyteen Soini suhtautuu varauksella. Hän myöntää, että joillakin ihmisillä tai jopa suvuilla on suurempi riski alkoholisoitumiseen. Siinä perintötekijöillä on osansa. Hän on kuitenkin taipuvainen uskomaan, että ympäristötekijöillä on enemmän osuutta asiaan. Päihteiden käyttö ei tosin välttämättä karkaa käsistä minkään suuren kriisin tai mullistavan tapahtuman seurauksena. Iloisesta tissuttelijasta saattaa tulla alkoholista riippuvainen siinä missä dramaattisen eron kokeneesta elämän valttikorttien viheltäjästäkin.


Kuinka juopoksi tullaan?


Copyright: Minna Surakka

Raitistuminen on omasta tahdosta kiinni

A-klinikalla tarjotaan apua asiakkaan tilanteen, tavoitteiden ja toiveiden mukaisesti. Soini kertoo, että alkoholiongelmasta kärsivät hakeutuvat hoitoon yleensä melko myöhään, mikä on hoidon onnistumisen kannalta jokseenkin huono lähtökohta. Tästä huolimatta useimmilla on toiveissa raitistua niin, ettei sentään tarvitsisi lopettaa juomista. Toisin sanoen, tavoitteeksi asetetaan alkoholin käytön hallinta täysraittiuden sijaan. Tähän tavoitteeseen pääsyn A-klinikan johtaja arvioi mahdolliseksi, mikäli juominen ei vielä ole täysin karannut käsistä. Kokemus kuitenkin osoittaa, että mikäli takana on kymmenen, viidentoista vuoden reipas juomishistoria, vähentäminen ei enää onnistu. Vaihtoehdot ovat lähinnä juomisen lopettaminen kokonaan tai sen jatkaminen vähintään entiseen malliin.

Alkoholismiin ei ole patenttiratkaisua, joka tepsisi jokaiseen. Mikä sopii yhdelle, ei ehkä autakaan toista. Soini korostaa, ettei ketään voi raitistaa väkipakolla, vaan kuiville päästäkseen ihmisen itsensä on tehtävä päätös juomisen lopettamisesta. Onnistuminen vaatii niin valtavaa elämänmuutosta, että aikomuksen on oltava vakaa yritykseen ryhdyttäessä.

Terapiaa, lääkehoitoa ja tukea

A-klinikka on päihdeongelmaisille tarkoitettu avohoitopaikka, joka neuvoo, auttaa ja ennaltaehkäisee. Se auttaa myös päihteiden ongelmakäyttäjien läheisiä. Klinikkaa luotsaava Soini kertoo, että asiakkaita ohjataan myös muiden auttajien pakeille, esimerkiksi seurakunnan toimintaan tai AA-kerhoon.


Kuinka helppoa on päästä hoitoon Savonlinnassa?
Onko alkoholiongelmaisten auttaminen turhauttavaa työtä?
Mitä tapahtuu, kun väkijuomien hinta halpenee EU-tasolle lähivuosina?
Mitä muuttaisit suomalaisessa alkoholipolitiikassa?


Konstit ovat monet, kun riippuvuudesta pyristellään irti. Juomaputken voi yrittää keskeyttää esimerkiksi terveyskeskuksen katkaisuhoidossa tai lähtemällä hoitolaitokseen, jossa asumalla saa muutaman viikon kuivan kauden. Hoitolaitoksessa ihminen pystyy käymään läpi elämäänsä ja pohtimaan kaikessa rauhassa ratkaisuja ongelmiinsa. Hoitokauden jälkeen hän voi palata avohoitoon A-klinikan asiakkaaksi.

Tapio Soini. Copyright: Minna Surakka

Myös lääkehoitoa, esimerkiksi Antabusta, voidaan käyttää apuna raitistumisessa. Lääkehoitoon liittyvät aina terapiakeskustelut ja seuranta. Useimmiten lääkehoito perustuu siihen, että alkoholin ottaminen lääkkeen vaikutuksen alaisena tekee olon niin sairaaksi, ettei ryyppy enää maistukaan. Myös vieroitusoireisiin voi saada lievitystä lääkkeistä. Lääkehoidosta voi kysellä vaikkapa A-klinikalla päivystävältä sairaanhoitajalta.

Niitäkin autetaan, joilta juomisen lopettaminen ei onnistu. Savonlinnan keskikaupungilla sijaitseva päihdehuoltokeskus on matalan kynnyksen hoitopaikka, jonne voi mennä nukkumaan yönsä missä kunnossa tahansa. Keskuksessa tarjotaan aamupala, siellä voi pestä vaatteensa ja käydä suihkussa. Yösijan ja peseytymismahdollisuuden lisäksi päihdehuoltokeskus tarjoaa turvaa, jota syrjäytyneet usein tarvitsevat kipeästi. Keskuksessa on myös joitakin asuntoja. Pitempiaikaiseen asumiseen tarkoitettu, kaupungin laidalla sijaitseva Pärnälän huoltokoti taas on asumispalveluyksikkö ikääntyville päihdeongelmaisille, joilla on vaikeuksia saada asuntoa vapailta markkinoilta. Usein he myös tarvitsevat apua selviytyäkseen arjesta.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: