Allergia on elimistön erehdys

Copyright: Mervi Sensio

Yhtä aivastuttaa, toisen silmät vuotavat, kolmas raapii näppyjään ja neljäs lähes tukehtuu tomaatinpalaan. Allergioihin mahtuu lukuisia sairaustiloja ja allergiat ovat niin yleisiä, että jokaisen lähipiiristä löytyy useita enemmän tai vähemmän allergisia. Mistä allergiat tulevat, miten niitä nykyään hoidetaan ja miten allergioista ennen vanhaan selvittiin? Tässä jutussa allergioista kertovat keuhkosairauksien erikoislääkäri Martti Torkko ja ihotautien erikoislääkäri Marja Sten. Mikkelin seudun allergia- ja astmayhdistyksen toiminnanjohtaja opastaa, millaisin keinoin allerginen voi helpottaa arkeaan. Äiti Irmeli Mesiäinen kertoo Topin tarinan.

Allergian hoidoissa on valinnan varaa
Kun ihmisen elimistöön pääsee vieraita aineita, kuten viruksia, bakteereja tai myrkyllisiä aineita, se puolustautuu ja immuunivaste käynnistyy. Allergisen immuunijärjestelmä toimii liian voimakkaasti ja epätarkoituksenmukaisesti. Keuhkolääkäri Martti Torkko ja ihotautilääkäri Marja Sten etsivät potilailleen keinoja, joilla väärin toimivan elimistön kanssa pärjää. Torkko yrittää myös käännyttää elimistöä toimimaan oikein päin siedätyshoidolla.

Copyright: Mervi Sensio

Yhdistys auttaa allergista arjessa
Marja-Riitta Liukkonen johtaa Mikkelin seudun allergia- ja astmayhdistystä ja tietää, millaisia ongelmia allergiset kohtaavat elämässään niin arjessa kuin juhlassakin. Yhdistyksen tehtävä on tukea ihmisiä muun muassa itsehoidossa, joka allergisen on tärkeää hallita.

Mitä voi syödä, jos on kaikelle allerginen?
Topi Mesiäinen kiikutettiin ensimmäisen kerran erikoislääkärille jo pienenä vauvana. Topi todettiin ensin maitoallergiseksi, sitten kiellettiin soijamaito, sitrushedelmät ja kurjimmassa vaiheessa verikokeiden tulokset väittivät, että Topi ei voi syödä yhtään mitään. Ruoka-aineallergioiden lisäksi Topi alkoi oirehtimaan myös siitepölystä ja joutui astmaseurantaan. Topin allergiat olivat arjessa aina läsnä, mutta niistä selvittiin.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: