Oikealla hoidolla astma on vähäoireinen

Copyright: Arja Mesimäki

Astma on keuhkoputkien limakalvon tulehdussairaus, jossa putket supistuvat ja ahtauttavat hengitysteitä. Kysymyksessä on puolustusreaktio, joka torjuu hengityksen mukana tulevia vieraita aineita. Lääkkeenä käytetään keuhkoputkia avaavaa ja tulehdusta poistavaa lääkettä. Jos keuhkojen limakalvot levitettäisiin matoksi, se peittäisi yhden jalkapallokentän tai pienen torin kokoisen alueen alleen.

Astmaatikot tottuvat oireisiinsa ja vähättelevät oireita
Ylilääkäri Kari KK Venho Kinkomaan sairaalasta Jyväskylästä kertoo astman hoidon uusimmista tutkimustuloksista Suomessa ja ulkomailla.

Anttolanhovissa hengitetään hyvää oloa
Astmaatikko jää usein yksin sairautensa kanssa, koska hän putoaa säännöllisestä seurannasta siirtyessään erikoissairaanhoidon puolelta terveyskeskukseen, tietää kertoa keuhkosairauksien erikoislääkäri Kaija Paljakka Anttolan hovin kuntoutus- ja tutkimuskeskuksesta.

Jälkiseurannassa parantamisen varaa
"Astma on sairaus, joka vaatii jatkuvaa ja säännöllistä lääkitystä", toteaa astmahoitaja Anna-Liisa Kurki. Erityisen huolissaan Kurki on astmaatikkojen jatkohoidosta. Monikaan ei tiedä, mihin ottaa yhteyttä oireiden pahetessa.

Copyright: Arja Mesimäki

Puhtaudessa on parantamisen varaa
Korjausneuvoja Heikki Öhman puolestaan ei usko kokemuksiensa mukaan uskomukseen ylisiivoon suomalaiseen." Pölyimurin suodattimia ei ole vaihdettu koskaan, ja pölypussikin on räjähtämispisteessä".

Kurkistus astma- ja allergiaperheen elämään
Nykäsen perhe Pieksamäellä elää tällä hetkellä allergioiden ja astman kanssa seesteistä vaihetta. Kaisa-äiti ja tyttäret Noora ja Riitu ovat pistäneet Veli-isän kokkaamaan ja keksimään matkan varrella mitä erikoisempia ruokia.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkki: