Bioterrorismiin varaudutaan Suomessakin

Copyright: Kalle Fröjd

Viime syksynä bioterrorismista revittiin otsikoita, kun Suomessakin epäiltiin pernaruton leviävän kirjepostin mukaan. "Pernaruttokirjeet" saivat viranomaiset miettimään uhkia ja tarkistamaan valvontaketjujen pitävyyttä. Vaikkei bioterrorismin uhkaa pidetä Suomessa merkittävänä, siihen varautumisesta on tullut terveys- ja ympäristöväen arkipäivää.

Alan seminaareissa on ollut tapana syventyä organisaatiouudistuksiin ja asetustekstien tulkintoihin. Tämänsyksyinen Mikkelin ammattikorkeakoulun järjestämä Forum Mikkeli poikkesi tyyliltään melkoisesti, kun viranomaiset syventyivät miettimään uhkia terroristien näkökulmasta.

Vesihuolto pelkää ilkivaltaa
Suomalaiset ovat tottuneet laskemaan hanasta moitteetonta vettä. Veden laadun seuranta ei ole ajantasaista, eikä laadun analysointiin ole varaa kuin suurilla vesilaitoksilla. Todellisia uhkia vesihuollolle ovat epidemiat ja ilkivalta, miettivät vesihuoltoinsinööri Riku Vahala Vesi- ja viemärilaitosyhdistyksestä ja tutkija Ilkka Miettinen Kansanterveyslaitokselta Kuopiosta.

Elintarvikkeiden saastuttaminen ei ole tehokasta
Elintarvikkeisiin liittyvillä uhkilla on helppo säikytellä kuluttajia. Elintarvikeviraston yksikönjohtaja Pekka Pakkala ei usko, että elintarvikkeiden saastuttaminen kuitenkaan kiinnostaisi bioterroristeja. Nykyinen valvontataso on hänestä hyvä, mutta poikkeusoloissa laboratoriot tukkeutuisivat suurien näyte-erien tutkimiseen.

Copyright: Suvi Härkönen

Pernaruttokirjeet kävivät valmiusharjoituksesta
Bioaseiden käyttö vaatii todellisuudessa rahaa, mikrobiologista tietotaitoa ja välineitä, toteaa epidemiologiylilääkäri Petri Ruutu Kansanterveyslaitokselta. "Köyhän miehen aseista" pelottavimmiksi hän nimeää isorokon ja botulismin.

Viisas suojautuu ilman epäpuhtauksilta
Me suomalaiset hengitämme ainakin toistaiseksi vielä suhteellisen puhdasta ilmaa. Suojautuminen ilman epäpuhtauksia varten ei kuitenkaan ole turhaa, sillä epäpuhdasta ilmaa voi ilmakehäämme tuoda esimerkiksi kemikaalionnettomuus tai ydinturma. Professori Kai Sirén Helsingin Teknillisestä korkeakoulusta kertoo, miten epäpuhtauksia vastaan voi suojautua.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: