Kerran diabeetikko - aina diabeetikko

Copyright: Arja Mesimäki

Diabetesta sairastaa Suomessa lähes 200 000 ihmistä, ja sairastuvien määrä näyttää nousevan kuin Nokian käyrä parhaimpina vuosina. Diabeteksen hoito vie nykyisin noin 11 % terveydenhoitomenoistamme. Ennen vanhaan diabetekselle altistavat perintötekijät auttoivat esi-isiämme hyödyntämään elimistönsä energiavarastoja vaikeina aikoina. Nykyisen yltäkylläisyyden aikana samat perintötekijät kääntyvätkin meitä vastaan.

Veikö vessa, hissi ja bussi kansanterveyden tuhoon?
Professori Leo Niskanen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta kertoo diabeteksen esiintymisen nykytilasta sekä raottaa verhoja tutkimuksen maailmaan.

Kahta tyyppiä diabetesta
Diabetes jaetaan Tyypin 1, nuoruustyypin ja Tyypin 2, aikuisiän diabetekseen. Miten ne eroavat toisistaan taudinkuvaltaan, synnyltään ja hoidoltaan ja mitkä seikat vaikuttavat taudin puhkeamiseen? Asiantuntijoina ovat Kansanterveyslaitoksen dosentti Merja Roivainen, tutkija Timo Valle sekä professori Outi Vaarala.

Diabeteshoitaja on sairastuneen ensisijainen auttaja
Onko elämä pelkkää millimoolien laskemista sairastumisen jälkeen? Aikuistyypin diabeetikon hoidosta ja diabeteshoitajan roolista kertoo diabeteshoitaja Erja Huttunen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Perhekurssi auttaa sopeutumaan sairauteen
Diabeteskeskus järjestää erilaisia sopeutumisvalmennuskursseja diabetesta sairastaville. Opetushoitaja Sari Härmä-Rodriguez Diabeteskeskuksesta kertoo lasten ja nuorten perheille tarkoitetuista perhekursseista ja niiden tarpeellisuudesta erityisesti sairauden alkuvaiheessa.

Copyright: Mervi Sensio

Henkinen sopeutuminen sairauteen ottaa tosi koville
"Kyllähän me diabeetikot mennään rallatellen ja hymyssäsuin kuin kiiltokuvat, ettei meillä ole mitään vikaa. Mutta sen kuoren alla on jokaisella omat ongelmansa henkisen puolen kanssa", kertoo diabeetikko Päivi Lepistö Mäntyharjulta.

Villiä menoa sairaudesta huolimatta
Kuusivuotias esikoululainen Mikko Laiho sairastui muutama vuosi sitten diabetekseen. Marju-äiti kertoo miltä diabeetikon arkielämä näyttää lapsiperheen näkövinkkelistä.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: