Digitaalimedia, eräs kriittinen näkökulma:

Kuin Jeesuksen toinen tuleminen, on digitaalisen median läpivyöry saatettu tietoisuuteemme. Kirkon taannoisesta kampanjasta poiketen kukaan ei kuitenkaan kysy: oletko valmis?

Enää eivät tiedotusvälineet suitsuta yksiäänisesti digitaalisuuden hurmosta; kriittiset äänet ovat nousseet pinnalle, ja sanaisen arkkunsa ovat uskaltaneet aukaista myös villit ja vapaat uusmedian tekijät. Viidentoista tunnin työpäivät ja projektihuuma ei enää tunnukaan jännitävältä, usko omaan renessanssimaiseen kaikkivoipaan osaamiseen on tuhriintunut. Äkkirikkaat ovat rikastuneet, eikä rahalla enää keksi mitään uutta kivaa tekemistä. "Tässäkö tämä nyt oli", kysytään.

Jälleen kerran Suomi valmistautuu uuden tekniikan tuomaan huumaan rakentamalla järisyttävän infrastruktuurin; bittikanavia riittää kavereillekin jaettavaksi. Vaan milläpä täytetään tyhjä tila? Yhtäkkiä on huomattu, että keskenkasvuisten nörttien taidot eivät riitä vaativaan sisältötuotantoon. Vanhoja tekijöitä ei voida muuttaa uuteen muottiin yhdessä yössä, eikä koulutustakaan ole harkittu loppuun saakka. Kokeneimmat tuottajat eivät suostu edes koskemaan uusiin tuotantovälineisiin, saati opettelemaan niiden käyttöä.

Vielä traagisempaa on ollut huomata, että tilaa on mällätä mielin määrin, mutta että uudet digitaalituotannot eivät välttämättä ole sen halvempia kuin entisetkään. Samaan aikaan toisaalla lupamaksut nousevat ja yleisönosastoille ilmestyy kirjoituksia, joissa kehoitetaan Yleisradiota rahoittamaan uudet lelunsa muilla keinoin.


© Nettiradio Mikaeli 1999 / Kirsti Vuorela

Jani Mikkonen, Paltamon lukio

Mullistava Digi-tv
Interaktiivinen televisio jokaiseen kotiin.

Digiradion airut
Haastateltavana Tapio Siikala - YLE.

Ruotsalaisittain: P7
Suomenkielistä digiohjelmaa eetteriin.

Alma Media kommentoi:
"Kuluttaja maksaa."

Lumeveräjäksi
Aikooko Sanoma-WSOY valloittaa myös verkon?

Maakuntasarja
Oman kylän uutisia verkossa.

Viestintää lukiossa
Paltamo kasvattaa uusmedian tekijöitä.

Hankevisio 1999
Lieksalaiset aikovat kääntää muuttovirran takaisin

Mediaenteitä syksyllä 1998
Kun usko tulevaisuuteen oli vahva