Ehkäisy on parin yhteinen juttu

Copyright: Mervi Sensio

Perinteisesti ehkäisy on jäänyt parisuhteessa naisen kontolle. Osin juuri siksi naisille on tarjolla kattava ehkäisymenetelmien kirjo. Samalla kun markkinoille pursuaa uusia ja erilaisia menetelmiä, ne ovat yleensä myös kehittyneempiä, vähemmän haittavaikutuksia omaavia ja mukavampia käyttää. Nyt markkinoille odotetaan myös miehille uusia ehkäisymenetelmiä, mikä kertoo siitä, että ehkäisystä on tulossa entistä vahvemmin parin yhteinen juttu.

Naisen menetelmien kirjo kasvaa ja kehittyy
Pientenkään haittojen kera ehkäisynsä takia ei kannata kärmistellä siinä pelossa, että joku muu vaihtoehto on vieläkin pahempi. Synnytys- ja naistentautien lääkäri Sanna Suomalainen-König antaa vinkin, että menetelmä on sopiva ja terveellinen, jos se ei aiheuta arjessa päänvaivaa.

Miehet sterilisaatioon vain omasta tahdostaan
Sterilisaatio on lopullinen ehkäisykeino. Se voidaan tehdä sekä miehelle että naiselle. Miesasiamies, urologi Tapio Liukkonen kertoo, että mies marssii valitettavan usein vastaanotolle naisen patistamana, vaikka päätöksen pitäisi ehdottomasti olla oma ja hyvin tarkkaan harkittu.

Naisille on tullut uusi sterilisaatiovaihtoehto
Sterilisaatiota voi miettiä, jos lain vaatimukset täyttyvät ja muista ehkäisymenetelmistä ei tunnu löytyvän sopivaa, lääkäri Sanna Suomalainen-König sanoo. Hän kertoo naisten uudesta sterilisaatiomenetelmästä, joka on yhtä pieni toimenpide kuin vastaava operaatio miehelle.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: