Terveysvaikutteiset elintarvikkeet ovat tulevaisuutta

Kuva: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Länsimaissa väki ikääntyy ja kasaa lautaselleen mielellään elintarvikkeita, joiden uskoo edistävän terveyttä. Mediassa myyvät jutut oloa kohentavista ruoka-aineista. Tutkijat sen sijaan ovat ymmällään; esim. funktionaalinen eli terveyttä edistävä elintarvike myytiin käsitteenä kuluttajille ennen kuin siitä ennätettiin laatia lakitekstiä EU:n alueelle. USA:n markkinoilla puolestaan ei tarvitse myyntimiesten turhia kursailla.

Funktionaalinen elintarvike kaipaa määrittelyä
Normaali tieto ja faktat eivät vedä lukijoita, joten media hakee sensaatiota. Helposti höynähdetään ajattelemaan, että tuote on funktionaalinen, vaikkei siitä ole todisteita, sanoo professori Hannu Mykkänen Kuopion yliopiston Kliinisen ravitsemustieteen laitokselta.

Uuselintarvikkeet käyvät läpi tiukan seulan
Geenimuunnellut elintarvikkeet kuuluvat uuselintarvikkeisiin. Ennen markkinoille pääsyä niillä on edessään tiukka turvallisuusarviointi, vakuuttaa erikoistutkija Leena Mannonen elintarvikevirastosta. Niinpä geenimuunneltujen tuotteiden vyöryä on turha pelätä.

Nousisiko bioalasta maahan uusi Nokia?
Amerikassa markkinoilla ei fakta jyllää; myydyimmät "terveysvaikutteiset" tuotteet ovat eurooppalaisesta vinkkelistä pelkkää hömppää. Bioalalla Suomessa on mahdollisuuksia luoda toinen Nokia, lataa Tekesin teknologia-asiantuntija Ari Virtanen, joka toimii suomalaisen bioalan myyntimiehenä Yhdysvalloissa.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

© Nettiradio Mikaeli / Päivi Kapiainen-Heiskanen 2000