Epilepsia elämänkumppanina

Copyright: Arja Mesimäki

Epilepsia on paljon luultua yleisempi pitkäaikaissairaus, koska monet lääkityksellä kohtauksettomina pysyvät henkilöt eivät näytä sairailta eivätkä puhu sairaudestaan. Suomessa epilepsiaa sairastaa aikuisista yksi 200:sta ja lapsista yksi sadasta. Epilepsiaan sairastuvat tulevaisuudessa yhä useammin ikääntyneet, koska korkeaan ikään liittyvien aivoverenkiertohäiriöt ovat osasyy epilepsian syntyyn.

Mistä epilepsiassa on kysymys?
Epilepsiaan liittyy valitettavan usein ennakkoluuloja ja pelkoja, jotka heijastuvat lähimmäisten suhtautumisena sairauteen. Dosentti, neurologian erikoislääkäri Reetta Kälviäinen Kuopion yliopistollisen sairaalan neurologian klinikalta kertoo aikuisten epileptikkojen hoidosta ja sairauteen sopeutumisesta sekä ammatinvalintaa koskevista asioista.

Epilepsia yllättää perheen
Lapsen sairastuminen epilepsiaan tulee yleensä aina perheelle yllätyksenä. Lastenneurologi Pirkko Karttunen-Lewandowski toteaa asiallisen ja perusteellisen tiedon sairaudesta ja sen hoidosta rauhoittavan ja vähentävän ennakkoluuloja sairautta kohtaan.

Epilepsian kanssa läpi elämän
Kaarlo Auvinen on sairastanut epilepsiaa lähes koko ikänsä. Kohtauksista huolimatta sairauden kanssa on eletty sulassa sovussa.

Tieto vähentää tuskaa
Sairaanhoitaja Anneli Aarniosalo Mikkelin keskussairaalasta kertoo roolistaan epilepsiaa sairastavan lapsen ja nuoren elämässä sekä perheiden arjesta.

Päivä kerrallaan eletään
Kymmenvuotiaan koululaisen Eetu Mesiäisen vanhemmilla on kokemusta epilepsiaperheen arjesta ja palveluviidakosta.

Elämä muuttui kertaheitolla
Epilepsiaan sairastuminen myöhemmällä iällä yllättää. Helena Pienimaa on sairastanut epilepsiaa vajaan vuoden. Mikä muuttui?

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkki: