Haista home ja materiaalipäästöt ja poista ne

Juhani Pirinen. Copyright: Mervi Sensio

Sairas vai terve? Jos ei sairas, mutta ei oikein tervekään... tai jos perheestä on aina joku kuumeessa... tai jos päätä särkee ja väsyttää. Hengitysliitto Heli ry:n projektipäällikkö Juhani Pirinen luettelee oireita, jotka voivat johtua huonosta sisäilmasta. Ihmiset oireilevat yksilöllisesti sisäilman laatuun, mutta jos haitallisia päästöjä haistelee vuositolkulla, teräskeuhkokaan ei voi välttyä altistumiselta. Ja vaaranpaikkoja tähän maahan mahtuu. Yhtä lailla ikäloppu torppa, julkisen vallan mahtava konserttisali ja 90-luvun huumassa rakennettu luksustalo voivat olla kosteusvaurioiden valtaamia. Joko 2000-luvulla osataan rakentaa terveitä taloja? Kyllä, mutta valitettavasti myös ei.

Talon kosteusongelmista johtuvat oireilut ja sairastumiset on vaikea todeta, sillä joku haistaa pahat päästöt jo kynnyksellä, mutta toinen ei pode pientäkään päänsärkyä vaikka nukkuisi homekasan päällä. Lisäksi oireet voivat olla päänsäryn lisäksi suunnilleen mitä tahansa. Hengitysliitto Heli ry:n projektipäällikkö Juhani Pirinen huokaa, että oireet voivat vieläpä johtua aivan muusta kuin talosta ja toki luulosairaitakin porukasta löytyy. Todennäköistä kuitenkin on, että talossa on mätää, jos kummalliset kolotukset vaivaavat aina silloin, kun talossa oleillaan. Oudot oireet on syytä ottaa aina vakavasti, sillä pitkäaikaisen ja voimakkaan altistumisen lopputulos on lähes sataprosenttisesti jonkinlainen sairastuminen.


Millaisia oireita hometalossa voi tuntea?
Luulosairaitakin on


Oirehtivat hakevat apua lääkäriltä, mutta lääkkeillä tästä taudista ei tahdo parantua. Allergialääkettä ainakin pitkän päälle tehokkaampi konsti on korjata talo tai etsiä tai rakentaa terve talo. Jo altistuneelle sisäilman paras laatu on erityisen tärkeä, sillä mitä enemmän hometta ja päästöjä on haistellut, sitä herkempi on saamaan niistä oireita.


Millaisissa taloissa kosteus aiheuttaa eniten ongelmia?


Copyright: Mervi Sensio

Home ja materiaalipäästöt syntyvät kosteudesta. Pirinen toteaa, että rakennusten sisäilmaongelmien synty estetään yksinkertaisesti kosteuden hallinnalla. Hallinta on sitä, että sisäilman laatua mietitään jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa ja rakentamisen sekä käytön aikana ei päästetä kosteutta rakenteisiin. Terveen talon rakentaminen alkaa siis jo suunnittelijan valinnasta. Pirinen kehottaa jokaista omaa taloa haaveilevaa hankkimaan tietoa erilaisista ratkaisuista omatoimisesti, jotta osaisi arvioida ja keskustella suunnittelijan kanssa, millaiseen ratkaisuun päädytään. Maksajalla on oikeus jo tässä vaiheessa määrätä talonsa sisäilman taso. Pirisen mukaan rakennushankkeen kokonaiskustannuksista hyvä sisäilma maksaa vain prosentin tai kaksi.


Mistä saa tietoa hyvistä vaihtoehdoista?


Rakennusvaiheessa kosteuden hallinta on nippu yksinkertaisia asioita. Märkää pitää pelätä ja aikataulun on oltava sellainen, että esimerkiksi betonivalut ehtivät kuivua. Märkä betoni on yksi syy materiaalipäästöille, sillä se irrottaa kuivuessaan pintamateriaalista erilaisia orgaanisia yhdisteitä tai saa pintamateriaalit jopa pilaantumaan ja nämä pilaantumisyhdisteet aiheuttavat ihmisille oireita.


Pahimmat mokat rakentamisen aikana?
Vastuumies on viime kädessä talon rakennuttaja
Miten asuja voi varmistaa, että talo pysyy kunnossa?


Omakotitalon rakentajalle ja muidenkin rakennusten rakennuttajille on tarjolla runsaasti asiantuntijoiden neuvoja, miten terve talo rakennetaan. Alalla on myös paljon ristiriitaisia koulukuntia. Yhteistä ajatusta kestävistä vaihtoehdoista alalla ei ole. Juhani Pirinen kaipaa huippuasiantuntijoita saman pöydän ääreen pohtimaan yhteisiä linjoja. Hän kaipaa myös vilkkaampaa tiedon kulkua, sillä uudet rakennusmääräykset ottavat kantaa kaiken muun muassa kosteuden hallintaan, mutta ennen kuin uudet määräykset kiirivät tekijöiden korviin, on monta taloa ehditty rakentaa väärin.


Riiteleviä koulukuntia?
Onko alalle riittävästi määräyksiä?


Pirisen mukaan kosteusongelmia on kaikenikäisissä ja kaikentyyppisissä taloissa, mikä johtuu osaltaan myös siitä, että ongelmat tulevat esiin. Tämän päivän ihmiset ovat herkempiä oireilemaan kuin aikaisemmat sukupolvet. Valitettavasti myös euro vaikuttaa paljon siihen, millä tasolla sisäilmaa hengitetään. Jos rakennusurakan maksaja haluaa säästää väärässä paikassa ja kiirehtiä aikataulussa, valmistuu ongelmatapaus vuorenvarmasti. Vanhan hometalon korjaaminen taas maksaa yleensä aina tuhansia euroja ja rahat on nyhdettävä omasta taskusta. Vakuutusyhtiöt eivät ole innostuneet jakamaan almuja väärin rakennettuihin taloihin.

Copyright: Mervi Sensio
Joko nyt osataan rakentaa oikein?


Siinä kun rakentaja tai asuja etsii ratkaisuja sisäilmaongelmiin, julkinen koneisto ihmettelee samaa ongelmaa suuremmassa mittakaavassa. Juhani Pirisen mukaan muun muassa Suomen kouluista peräti vajaa kolmannes on enemmän tai vähemmän homeessa. Vaikka kuntien taloudellinen tilanne on lähes joka paikassa surkea, Pirinen pyytää ottamaan järjen käteen. Hysteriaa kannattaa välttää, mutta julkisten rakennusten korjausjärjestys tulee tehdä ensisijaisesti terveyttä ajatellen.


Mitä kuntien pitäisi tehdä kouluilleen?
Joskus hometalo, aina hometalo?


Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkkejä: