Vaaratonta huumetta ei olekaan

Mikä johtaa huumeiden kokeiluun? Pääseekö huumehelvetistä pois? Mistä pyytää apua huumeongelmaan? Missä on odottavan äidin moraali, kun odotusaikana maistuvat sekä lääkkeet, alkoholi että huumeet? Yhä kasvava huumeongelma mietityttää.

Suomen lainsäädäntö kieltää huumeiden käytön, hallussapidon ja myymisen. Suomessa ei ole yhtään ainutta kihlakuntaa, missä huumausaineita ei olisi tavattu. Lain koura ei vähäisten resurssien vuoksi tavoita kaikkia. Satunnaiset pössyttelijät saavat olla melkein rauhassa poliisien jahdatessa isoja diilereitä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että poliisi hyväksyisi miedot huumeet. Monet kaduntallaajat ovat puolestaan valmiita hyväksymään pilven pössyttelyn, mutta eivät kovempia aineita. Mutta mistä sitä tietää, että ostettu tai saatu huumausaine on sitä, mitä kauppaaja sen kertoo olevan?

Huumeet tuovat tullessaan lisääntyvän rikollisuuden
Rikosylikonstaapeli Matti Saksa Mikkelin poliisista on tuttu mies nuorten keskuudessa. Hän ei pidä itseään valistajana, vaan herättelijänä.

Huumeista irti ry:n puheenjohtaja Torsti Koskinen
on toiminut liki kolmekymmentä vuotta Helsingin huumepoliisina. Sinä aikana hän on nähnyt huumeiden tulemisen ja jäämisen Suomeen. Eläkkeelle päässyt Koskinen jatkaa edelleen työskentelyä huumeita vastaan.

Huumehelvetistä vapauteen
Pentti Korkeamäki tietää mitä on huumehelvetti. Vuosia kului 19 ja sinä aikana hän menetti lähes kaiken. Nyt on valistuksen aika.

A-klinikalle hakeutuu entistä enemmän huumeongelmaisia
Raimo Pitkänen Mikkelin A-klinikalta on huolestunut kasvaneesta huumetilanteesta. Hoitoon hakeutuminen on lisääntynyt varsinkin amfetamiiniriippuvaisten keskuudessa.

Apulaisylilääkäri Helena Levänen
kertoo, että viestejä lisääntyneestä käytöstä tulee koko ajan. Suunta on muuttunut entistä avoimemmaksi.

Itsetunnosta se on kiinni
Lähes jokainen nuori tuntee tai tietää huumeiden käyttäjiä. Yhä useammalle tarjotaan aineita. Paras ystävä saattaa olla houkutuslintu, jonka edessä ei voi kieltäytyä.

Linkkejä:

Tapani Sarvannin väitöskirjasta HUUMEPOLITIIKKA JA OIKEUDENMUKAISUUS
Väittelyä päihteistä - puolesta ja vastaan

© Nettiradio Mikaeli / Pirjo Reinikainen 2000