Järvimatkailulla on pitkät perinteet

Copyright: Mikkelin museoiden valokuva-arkisto

Saimaan huikaisevat maisemat ja vesistöreitit ovat olleet matkailijoiden mielenkiinnon kohteena jo yli sadan vuoden ajan. Ensimmäiset matkailijat saapuivat Saimaalle 1830-luvulla, ja Saimaan kanavan avaamisen jälkeen vuonna 1856 suora reitti Viipurista Itä-Suomeen kasvatti venäläisten matkailijoiden määrää. Viimeisimmät matkailuvisiot lupaavat perinteikkäälle järvimatkailulle valoisaa tulevaisuutta.

Vesistöt ovat olleet kautta aikojen perinteisiä kulkureittejä, ja vesitse on kuljettu Itä-Suomesta aina Vienanmerelle, Laatokalle ja jopa Pohjanmerelle asti. Kansallisromantiikka ja siihen liittyvä esteettisten elämysten kaipuu edesauttoivat järvimatkailun syntyä, ja Itä-Suomen upea vesistömaisema tarjosi elämysten etsijöille mainion kohteen.

Puijo ja Punkaharju löydettiin matkailukohteina jo 1800-luvun alkupuolella, ja samoihin aikoihin yleistynyt höyrylaivaliikenne veti uusia matkailijoita tutustumaan Saimaan maisemiin. Kotimaan matkailijoiden lisäksi suomalainen järviluonto kiinnosti ulkomaisia matkailijoita, ja venäläisten lisäksi matkailijoita tuli muun muassa Britanniasta ja Ranskasta.

Järvimatkailu on yhä tärkeä elinkeino Itä-Suomessa, ja sen edistämiseksi tehdään jatkuvasti tutkimus- ja kehitystyötä. Tutkija Janne Ahtola Turun yliopistosta suhtautuu Itä-Suomen matkailulliseen tulevaisuuteen hyvin myönteisesti. "Ihmisten kiinnostus liikunnalliseen lomailuun ja fyysiseen virkistäytymiseen on jatkuvasti kasvanut. Järvisuomen luonto tarjoaa tällaiseen matkailuun erinomaiset puitteet."

Janne Ahtola

Kuuntele tutkija Janne Ahtolan haastattelu kokonaisuutena nettivideolta, joka on kuvattu syyskuun lopulla pidetystä Matkailualan verkostoylipiston avajaisseminaarissa Savonlinnassa.


ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 4 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8); vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Nettivideon on toimittanut Tiina Toivakka, kuvannut Jaakko Oranen ja leikanneet Jaakko Oranen ja Matti Markkanen. Tuotannon ohjaajana on toiminut Matti Markkanen. Valokuvat Mikkelin museoiden valokuva-arkisto.

Wolfgang Albrecht

Kuuntele myös FL Janne Ahtolan ja matkailualan konsultti ja kirjailija Wolfgang Albrechtin avajaisseminaarin luentojen koosteet äänitiedostona.


FL Janne Ahtola: Järvimatkailun historia (pituus 15 minuuttia)Wolfgang Albrecht: Loma järvialueella - saksalainen näkökulma (pituus 39 minuuttia)


Linkit:

Nettiradio Mikaelin arkistosta: