Joensuulaisrengastaja tutkii selkä- ja harmaalokkien reittejä

Copyright: Matti Markkanen

Joensuulainen Risto Juvaste aloitti 1993 selkä- ja harmaalokkien lukurengastuksen Suomessa. Hän tekee itse värilliset muovirenkaat koko maahan. Värillisten muovirenkaiden koodeja voi lukea sadan metrinkin päästä kaukoputkella lintujen aavistamatta. Havaintojen avulla pystytään selvittämään lintujen muuttoreitit ja -paikat. Lokkien poikaset rengastetaan kuoriutumisen jälkeen ennen kuin ne ovat lentokykyisiä.

Juvasteesta on tärkeää muistaa, että Suomessa ei esiinny "vain lokkeja", vaan lokkeja on kuutta elintavoiltaan erilaista lokkilajia. Ne ovat kalalokki, harmaalokki, selkälokki, naurulokki, merilokki ja pikkulokki. Suomalaisin näistä on hänestä frakkipukuinen selkälokki, lintukunnan aatelia.

Juvaste tarkkailee myös jäteasemia ja kaatopaikkoja. Lokit käyttävät taitavasti yhdyskuntajätettä hyväkseen. Ne lentävät jätteiden perässä jopa 60-100 km päivässä. Ilomantsin linnut lentävät ruokailemaan Joensuuhun ja saariston ulkoluotojen lokit käyvät päivittäin Turussa. Risto Juvaste on tutkimuksillaan osoittanut muun muassa, että lokit eivät levitä salmonellaa niin kuin on aiemmin luultu.

Lukurengastus on tuonut muuton tutkimukseen uusia ulottuvuuksia. Havainnoilla saadaan yksilöiden ja populaatioiden liikkeistä tietoa ympäri vuoden. Lukurengastajan oma juhlahetki oli alkuvuonna 2005, kun hän Tansaniassa laskentaretkellä löysi oman rengastuksen Viktoria-järveltä.

Nettivideolla Juvaste rengastelee Vienan merellä Solovetskin saaristossa selkä- ja harmaalokkeja.

Risto Juvaste. Copyright: Matti Markkanen
56k modeemi/ISDN (184x104, 50 Kbps)
ADSL (368x208, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 14 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon kuvasi, editoi ja toimitti Matti Markkanen.

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun ympäristöteknologian yliopettajana päivätyötään tekevä Risto Juvaste kirjoittaa parhaillaan väitöskirjaa jatkoksi lisensiaattityölleen, jossa hän etsi linnarauhaa lintujen ja kesäasukkaiden välille.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: