Puun tislepinnoite sopii moneen käyttöön

Copyright: Matti Markkanen

Kun puuta hajotetaan ilman happea, syntyy kaasua, joka muodostaa kappaleiden päälle ohuen pinnoitteen. Näin syntyvä puun tislepinnoite on polymeerikerros, joka kestää liuottimia ja lämpötiloja ja sopii siksi monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Mikkelin ammattikorkeakoulun YTI-tutkimuskeskuksessa selvitetään, miten pinnoite tarkalleen ottaen syntyy ja mihin kaikkeen sitä voisi käyttää.

Puun tislepinnoite on ohut kalvo, joka kestää korroosiota, tekee kappaleen pinnan liukkaaksi ja kestää hankausta. Tutkimusjohtaja Hannu Kuopanportti odottaa, että käyttökohteita löytyy erityisesti teollisuudesta, muun muassa diesel-moottoreista, lämmönvaihtimista ja hydraulisista liittimistä. Parhaillaan tutkitaan myös, kävisikö uusi pinnoite betoniteräksen pinnoitukseen, jolloin rakennusteollisuus säästäisi sen avulla betonia.

Mikkelin ammattikorkeakoulun YTI-tutkimuskeskus on tutkinut puuteknologiaan liittyviä sovelluksia reilun vuosikymmenen ajan. YTI-tutkimuskeskuksen erityisalaa ovat puun kuivaus, lämpökäsittely ja jalostaminen, PK-yritystoiminnan kehittäminen, tuotekehitys ja puurakentamisen eri vaihtoehdot.

Hannu Kuopanportti. Copyright: Matti Markkanen

Tutkimusjohtaja Hannu Kuopanportin haastattelu.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 7 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon toimitti Päivi Kapiainen-Heiskanen. Videon kuvasi ja editoi Matti Markkanen.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkki: