Talvisen järven taikaa

Copyright: Minna Surakka

Järvet vetävät väkeä kesäisin lomanviettoon, mutta vesistöjen hyödyntäminen kylminä vuodenaikoina on Suomessa vielä lapsenkengissä. Kuinka matkailijat saataisiin viekoteltua etelän aurinkorannoilta lumiselle järven jäälle? Matkailuyrittäjät ja tutkijat pohtivat talvisen järven taian tuotteistamista seminaarissa, jonka Savonlinnan koulutus- ja kehittämiskeskuksen Vesistömatkailuprojekti järjesti Kallaveden äärellä helmi-maaliskuun vaihteessa.

...poikki suon ja laidunten, halki niittyjen
Talviteitä on tutkittu vähän, ja niitä koskevien tietojen löytyminen on kiven takana. Savonlinnan maakuntamuseon tutkija Kimmo Antila kertoo talvella liikkumisen historiasta.

Talvinen järvi matkailutuotteena
Maantie- ja rautatieliikenteen kehittyessä jääpeitteen hyötykäyttö on antanut sijaa virkistyskäytölle: retkiluistelijat, potkukelkkailijat, hiihtoretkeläiset ja moottorikelkkailijat risteilevät jäällä, ja karaistuneimmat kairaavat avannon pulahtaakseen hyiseen veteen uinnille. Suomen Latu ry:n toiminnanjohtaja Tuomo Jantunen tuntee talvisen järven ulkoilumahdollisuudet ja professori Raija Komppula konstit, joilla järviloma saadaan kaupattua ulkomaisille matkailijoille.

Potkukelkan paluu parrasvaloihin
Maailman nopein potkukelkkailija Hannu Vierikko esittelee uudistetun version puujakkarasta jalaksilla.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkit: