Paranneltu potkukelkka saa punttiin vipinää

Hannu Vierikko. Copyright: Jouko Teräs

Moninkertainen potkukelkkailun maailmanmestari Hannu Vierikko on ollut mukana suunnittelemassa vanhan kunnon potkukelkan sporttimallia. Puinen, kotoisesti kitisevä potkuri, jonka istuimelle voi istuttaa tenavan tai laskea kauppakassin, on vaihtunut teräsputkirunkoiseen, pelkistettyyn vauhtihirmuun, jolla kovakuntoinen potkija voi kiitää jopa neljänkympin tuntivauhtia.

Ensimmäiset potkukelkat valmistettiin 1800-luvun loppupuolella. Tuolloin kelkat olivat vielä kokonaan puisia ja pitkälti saman näköisiä kuin nykyisetkin. Suurin tekninen uudistus vuosikymmeniin olivat teräsjalakset, jotka otettiin käyttöön 1900-luvun alussa.

1980-luvulla alettiin uudelleen järjestää potkukelkkailukilpailuja. Tuolloin myös Hannu Vierikko kiinnostui lajista. Kilpailuväline kaipasi hänestä parannuksia, ja Vierikko ryhtyi suunnittelemaan kelkkaa kokonaan uudelta pohjalta. Vierikon ja kotimaisen kelkkatehtaan yhteistyönä syntynyt uusi kelkkamalli ei juurikaan muistuta perinteistä potkukelkkaa. Ehkä juuri sen vuoksi lajin pariin ovat nyt hakeutuneet entistä useammat ihmiset.

Copyright: Hannu Vierikko

Katso Hannu Vierikon haastattelu nettivideolta.


56k modeemi/ISDN (160x120, 45 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 3,40 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Nettivideon on toimittanut Matti Markkanen, videon ovat kuvanneet Jouko Teräs ja Hannu Vierikko ja leikannut Matti Markkanen

Takaisin