Luomu kaipaa tutkimusta

Copyright: Suvi Härkönen

Luomututkijoihin kohdistuu paineita. Heiltä odotetaan tutkimustuloksia, joista voitaisiin päätellä luomun paremmuutta tai huonoutta perinteiseen maataloustuotantoon verrattuna. Käytössä olevat tutkimusmenetelmät eivät välttämättä tuo esille luomun erityispiirteitä ja kuluttajien epätietoisuus jatkuu.

Luomututkijat kaipaavat tiloille uusia tutkimusmenetelmiä
Kannattava luomueläintuotanto oli johtavien tutkijoiden mukaan mahdoton ajatus vielä kymmenen vuotta sitten. Viljelijät kuitenkin todistivat tutkijoiden käsitykset vääriksi. Britanniassa puhutaan osallistuvasta tutkimuksesta, jossa tuottajat keräävät tutkimusaineistoa omilla tiloillaan, kertoo luomueläintuotantoa tutkiva eläinlääkäri Malla Hovi.

Luomun pitäisi näyttää luomulta
Kuluttajat liittävät luomutuotteisiin tukun mielikuvia. Luomun pitäisi olla puhdasta, vailla torjunta-aineita ja lisäaineita. Tutkijoille tilanne on visainen: miten saada jatkojalostettu luomutuote näyttämään luomulta ja kuluttajat ymmärtämään, että joukko lisäaineita on luomussakin sallittuja. Tutkija Anne Arvola VTT:ltä on tutkinut kuluttajien luomutuotteisiin liittämiä mielikuvia.

Ekoneum vie luomuosaamista eteenpäin
Elintarvikealan osaamiskeskus ELOlla on Etelä-Savossa on alueellinen toimija, Ekoneum, jonka tehtävänä on pohtia luomualan pullonkauloja. Miten auttaa tuottajia markkinoinnissa, miten luomu pitäisi pakata ja miten karistaa turha byrokratia luomutuotannon ympäriltä, ynnää ELO-koordinaattori Sari Mäkinen-Hankamäki ajankohtaisia teemoja.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: