Käsitys yksimielisestä sodanjohdosta on myytti

Copyright: Pertti Parkkolan kuva-arkisto

Suureksi suomalaiseksi valitun marsalkka Mannerheimin autoritäärinen johtamistapa on tähän saakka ollut tabu kirjallisuudessa ja tutkimuksessa. Sotahistoriaan erikoistuneen filosofian tohtori Lasse Laaksosen kirja Eripuraa ja arvovaltaa valottaa mannerheimiläistä henkilöihin sidottua johtamistapaa, jossa esiin nostettiin ne alaiset, joiden kanssa marsalkka tuli toimeen. Tähän saakka valinnut käsitys yksimielisestä sodanjohdosta on Lasse Laaksosen mukaan myytti. Johtamisjärjestelmän puuttuessa marsalkka voi olla suoraan yhteydessä myös alempiin johtajiin ohi hierarkian. Johtamisjärjestelmän puuttuessa alaiset kilpailivat marsalkan huomiosta, eikä Päämajassa kerrottu hänelle ikäviä asioita.

Lasse Laaksosen arvion mukaan johtamisjärjestelmän puuttuminen aiheutti hyvin paljon eripuraa ja vaikutti sotien operatiiviseen toimintaan. Laaksosen mukaan talvisodassa ristiriidat olivat marsalkan ja hänen alaistensa välisiä, mutta jatkosodassa ne muuttuivat kenraalien keskinäisiksi. Kenraalikunnasta muodostui ns. ykkös- ja kakkosketju, josta marsalkka kutsui komentotehtäviin luotettavina pitämiään ykkösketjun kenraaleja. Johtamisjärjestelmän puuttuminen ja nojaaminen henkilöihin herätti turvattomuutta. Laaksonen arvioi, että kenraalien keskinäinen eripura aiheutti esimerkiksi jatkosodassa äkkinäisiä komentajanvaihdoksia ja vaikutti näin sodanjohtoon.

Lasse Laaksonen. Copyright: Matti Markkanen

Tutkija Lasse Laaksosen haastattelu nettivideolla.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 7 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Haastattelijana on Pertti Parkkola. Kuvaus ja editointi Matti Markkanen.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Lähteet ja kuva-arkisto: