Vaikutanko päivänpolitiikkaan vai enkö vaikuta?

- Poliittisen toimittajan dilemma -

Anneli Sundberg Anneli Sundberg oli ensimmäisiä naispuolisia poliittisia toimittajia. Hänen työuransa alkoi Turun Sanomien ilmoituskonttorista, josta hän löytyi kesätoimittajaksi samaiseen lehteen. Kesätoimittajuus innosti opiskelemaan enemmän. Hän opiskeli ensin Tampereella ja pääsi sitten töihin Sanoma Osakeyhtiöön toimittajakoulun kautta.


Kirkkoherra johdatti
Kaksisormijärjestelmällä toimittajaksi

Aluksi toimittajan ammatti ei tuntunut hohdokkaalta ja kovinkaan kiinnostavalta, koska hänellä ei ollut mielestään mitään suurta sanomaa levitettävänä. Hän piti omaa yleissivistystään vähäisenä, tavallaan ajautui työstä toiseen, kunnes sai paikan Helsingin Sanomien poliittisena toimittajana. Hänet valittiin lähinnä siksi, ettei hänellä ajateltu olevan minkäänlaisia poliittisia tavoitteita. Siihen aikaan oli merkittävää olla poliittinen toimittaja.


Toimittajat olivat poliittisesti värittyneitä
Tytöttelyä uran alussa

Anneli Sundberg on sitä mieltä, että suomalaiset poliitikot eivät käytä julkisuutta niin häikäilemättömästi hyväkseen kuin muualla. Hän näkee meidän poliitikoissa vielä kotikutoisuutta ja vilpittömyyttä. Politiikoissa on kyllä sitä vikaa, että he eivät ota naispuolista poliittista toimittajaa yhtä vakavasti kuin miestoimittajia. Häntä sieppaa se että, naiset ovat edelleen toisarvoisessa asemassa niin toimittajina kuin muillakin aloilla. Vaikka hän onkin sitä mieltä, että Lipposen vaalivauva ei ollut pelkkää vaalikampanjaa, hän pitää itseään kyynisenä. Kyynisyys auttaa pitämään asiat oikeissa mittakaavoissa.

Lipponen ei erottele miehiä ja naisia
En käytä tietoista valtaa
Toimittajan vastuu
Kyynisyyttä tarvitaan

Takaisin

© Nettiradio Mikaeli / Sari Järn 1999