Kieli elää nimistössä

Copyright: Vesa Vuorela

Tutuille paikoille annetaan usein hellyttelynimiä samaan tapaan kuin läheisille ihmisillekin. Myös kaupunkien kiintopisteet ja kohtauspaikat saavat omat lempinimensä. Muun muassa nämä asiat ovat tulleet ilmi mikkeliläisen Merja Bergin tutkimuksessa kotikaupunkinsa paikannimistä.

Merja Berg on tutkinut Mikkelin paikannimiä pro gradu -työssään, jota hän tekee Jyväskylän yliopistossa Aila Mielikäisen ohjauksessa. Suhdettaan suomen kieleen Berg kuvaa nykyään intohimoiseksi, vaikkei alun perin aikonutkaan lähteä äidinkieltä opiskelemaan. Nyt on menossa opintojen viides vuosi, ja vuoden sisällä Merja Berg uskoo saavansa opintonsa päätökseen.

Nimistön tutkimusta Merja Berg pitää kiehtovana, ja erityisen kiinnostavaa on tutkia oman kotipaikkakuntansa nimien syntyä. Bergin tutkimuksen lähtökohtana on tutkia suullisessa perinteessä eläviä paikannimiä ja niiden erilaisia muunnoksia.


Nimistön tutkimus innostaa
Puhekieliset paikannimet tutkimuksen kohteena


Paikannimiä on vuosikymmenien aikana tutkittu hyvin paljon, ja nimistön muuttumiseen ovat monet tutkijat perehtyneet. Viime vuosien aikana nimistön tutkimus on kuitenkin muuttunut ja siirtynyt pitkälti maaseudulta kaupunkiin.

"Nykyihmisen elinympäristö on kaupunki ja siksi kaupunkien nimistöstä on tullut merkittävä tutkimuskohde. Virallisen nimistön kannalta tutkimuksessa on sekin funktio, että tiedetään mitä nimiä ihmiset todella käyttävät ja mitkä jäävät vain teknisiksi nimiksi", Merja Berg toteaa. Erilaisia nimenmuodostustapoja Berg on löytänyt useita. Nimi voidaan antaa esimerkiksi ulkomaisen esikuvan tai paikan sijainnin mukaan. Erityisen herkästi nimetään paikkoja, jotka liittyvät kiinteästi omaan elämään

Merja Berg. Copyright: Tiina Toivakka
Tutkimus siirtyy kaupunkiin
Tutuille paikoille lempinimi


Puhtaasti murteellisia nimiä on Merja Bergin aineistoon osunut vain muutama. Syy voi olla osin keruutavassa, sillä suuri osa nykyisestä aineistosta on kerätty kirjallisesti lomakkeilla. "Kirjoittaessaan ihminen karsii tiedostamattaan murteellisuuksia pois", Berg toteaa.

Joitakin hauskojakin nimiä tutkijan haaviin on osunut. Esimerkiksi keski-ikäisten suosittua tanssipaikkaa kutsutaan muun muassa Kurttubingoksi ja Mielosen välivarastoksi (Mielonen on Mikkelissä toimiva hautaustoimisto).

Takaisin