Taistelut sotien välillä

Natsit pääsivät Saksassa valtaan vasta vuonna 1933. Sitä ennen oli Eurooppa jo nähnyt Mussolinin valtaan nousun Italiassa ja monia "vahvoja miehiä" ympäri Eurooppaa. Kaikki eivät olleet ainakaan perinteisessä mielessä äärioikeistolaisia. Puolan Pilsudski oli ehkä sentään poikkeustapaus: hän pääsi valtaan vasemmiston, myös kommunistien, tuella.


Jo 20-luvulla oli monenlaista totalitarismia. Miten työväenliike suhtautui?


Espanjan sisällisota 1936-39 leimasi vuosikymmenen loppupuolta. Tasavaltalaisten ja kenraali Francon kapinallisten välinen taistelu jakoi mielipiteitä. Saksa ja Italia tukivat Francoa. Voitettuaan sodan Franco otti etäisyyttä akselivaltoihin ja pysytteli II maailmansodassa puolueettomana. Lopulta hän kuoli Espanjan valtionpäämiehenä vanhuuteen 1970-luvulla. Sisällissodan kapinallisia kutsuttiin kuitenkin yleisesti fasisteiksi.


Suomalaisten asenteet, työväen ja muiden?


Suomessa oli tuolloin jo punamultahallitus. Suurimmat hallituspuolueet olivat sosialidemokraatit ja maalaisliitto, nykyinen keskusta. Silti Suojelupoliisin edeltäjä suhtautui epäillen Espanjasta palaaviin, tasavaltalaisten puolella taistelleisiin vapaaehtoisiin.


Etsivä Keskuspoliisi kuulusteli tarkkaan Espanjasta tulevat?


Vuosikymmenen lopulla Hitlerin toimet synnyttivät pakolaisuutta: Itävallan liittäminen Saksaan (ns. Anschluss) 1938 ja Tsekkoslovakian paloittelu 1938-39. Pakolaisgeneraattori oli myös Neuvostoliitto, jossa Stalinin vainot olivat hurjimmillaan.


Miten sdp:ssä suhtauduttiin pakolaisiin ennen sotaa?
Entä liberaalit, esim. Erkon lehdet?
Työväenlehdissäkin napistiin: "Ne vie työpaikat ym."?


Takaisin