Nokkonen tarjoaa kovan haasteen

Copyright: Matti Markkanen

Yksi suomalaisen luonnon monikäyttöisimmistä kasveista, nokkonen, yrittää tehdä uudenlaista paluuta suomalaisten ruokapöytiin, vaatekomeroihin ja jopa polttoaineeksi. Nokkonen on siitä harvinainen kasvi, että se kelpaa kaikkineen hyötykäyttöön. Lehdistä syntyy evästä, kuidusta tekstiilikuituja ja juuresta rohdoksia. Nokkosen jatkojalostuksen esteenä ovat niin kaupan, ravintoloiden, viljelijöiden kuin poliitikkojenkin ennakkoluulot. Niitä vastaan ovat taistelleet 90-luvun loppupuolelta nokkosen puolestapuhujat erillishankkeissa eri puolilla maata tuottamalla tutkimusta ja tekemällä tuotekehitystä.

Viljeltyä nokkosta on myynnissä vähän, joten raaka-aine on kerättävä luonnosta. Myös nokkosen kaupallinen jalostus kangertelee. Pääosa luontaistuotekaupoissa myynnissä olevista tuotteista on tuontitavaraa, eikä kotimaisia nokkospohjaisia tuotteita ole liiemmin vielä kehitetty. Nokkosen yleistyminen edellyttää peltoviljelyä. Nokkosen viljelytekniikkaa on Suomessa tutkittu eniten Etelä-Savossa. Nyt lehti- ja kuitunokkosen peltoviljelyyn on kehitetty viljelytekniikka, joka ei vaadi mittavia laiteinvestointeja.

Maamme vanhin tekstiilikuitu kiinnostaa uudelleen
Kuitunokkosen käyttöä erikoiskuituna tutkitaan eri maissa runsaasti. Suomalaistutkimuksissa on huomattu muun muassa, ettei nokkoskuitu homehdu. Haasteena on vielä luoda tehokas kuidutuslinja ja oikea kehruutekniikka.

Nokkonen pesee ravintoarvoltaan pinaatin mennen tullen
Lehtinokkoselle olisi kysyntää ravintoloissa ja elintarviketeollisuudessa, jos tuotantokustannukset saadaan puristettua kotimaisen pinaatin tasolle. Eniten kuluttajat kaipaavat nokkoslettuja ja nokkoskeittoa.

Copyright: Matti Markkanen

Mikkelissä kehitettiin nokkoselle peltoviljelytekniikka
Nokkosen viljelyn pullonkaulana on pidetty edullista peltoviljelytekniikkaa. Nyt sellainen on löytynyt MTT:n Karilan tutkimusaseman viljelykokeissa Mikkelissä.

Nokkonen sopii myös biokaasun tuottajaksi
Jyväskylän yliopistossa on kahden ja puolen vuoden ajan tutkittu kasvien käyttöä biokaasun tuottajina. Nokkonen sopisi biokaasun tuottajaksi hyvin, sillä sen korjuu on helppoa, kasvi kerää typpeä ja ravinteet saadaan sitä kautta kiertoon.

Tämän jutun aineisto on kerätty Mikkelissä 13.9.2004 pidetystä nokkosseminaarista.

Nettiradio Mikaelin arkistosta: