2000-luvun kansalaistaidot ovat vasta haussa

Copyright: Mervi Sensio

Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen ennusti viisi vuotta sitten, että Internetistä ja sähköpostista tulee ihmisille välttämättömiä työkaluja. Ennustus osui monessa mielessä oikeaan, sillä nyt monien on vaikea kuvitella tulevan toimeen ilman näitä. Internet on myös jakanut kansaa. Kaikki eivät ole päässeet tietoyhteiskuntaan sisälle ja varsinkin ne, jotka Internetin palveluita kipeimmin tarvitsevat, ovat vielä niistä kaukana. Joka iikan 2000-luvun kansalaistaitoihin kuuluisivat Järvisen mielestä Internetin ja sähköpostin sujuvan käytön lisäksi sähköisen liikenteen turvallisuussäännöt.

Järvinen toteaa, että jos joku vielä kysyy, tarvitaanko laajakaistoja joka paikkaan, voidaan myös kysyä, tarvitaanko tieverkkoa jokaiseen kylään. Laajakaista on tietoyhteiskunnan kulkuväylä, sitä tarvitaan. Samoin tarvitaan 2000-luvun kansalaistaitoja. Niihin kuuluvat Internetin ja sähköpostin sujuvan käytön lisäksi sähköisen liikenteen turvallisuussääntöjen hallinta. Tietoliikenteessä on osattava noudattaa normaalia varovaisuutta kuten liikennesääntöjä liikenteessä. Vasta kun nämä asiat ovat kunnossa, on sähköisillä palveluilla myös käyttäjiä.


Miten palveluita tulisi rakentaa nettiin?
Ovatko ihmiset valveutuneita torjumaan ongelmia?


Tällä hetkellä laajakaistoja odotetaan moneen kylään turhaan, sillä markkinavoimin niitä ei sinne yksinään rakenneta. Petteri Järvinen toivoisi, että valtio ottaisi suuremman vastuun yhteyksien rakentamisessa ja perustaitojen haltuun ottamisessa. Toinen merkittävä toimijataho voisi olla kaiken kansan Yleisradio.


Jos markkinavoimia odotetaan, saadaan todella odottaa


Petteri Järvinen. Copyright: Mervi Sensio

Suomalaiset yritykset ovat Petteri Järvisen mielestä lähteneet käyttämään Internetiä mukavasti hyväkseen, mutta vielä on paljon petrattavaa. Kotisivuja löytyy lähes kaikilta yrityksiltä, mutta usein ne ovat vain kotimaan kielellä. Kansainvälisyys on kuitenkin Internetissä se iso juttu. Sen avulla syrjässä olevat pienet yritykset pääsevät esiin vaikka maailmanlaajuisesti.


Kaupankäynti netissä sopii loistavasti pk-yrityksille


Internetin ja sähköpostin tehokäyttäjät ovat näköalapaikalla uuden teknologian tuomille ongelmille. Järvistäkin raivostuttaa tolkuton roskapostin määrä ja viruksetkin kiusaavat. Näiltä ongelmilta ei voi kokonaan välttyä, mutta jotain suojautumiskonsteja on olemassa. Tietoturva-asiantuntijana tunnettu Järvinen kertoo, että tietoturvassa on kolme perusperiaatetta. Tieto on saatava säilymään luottamuksellisena, eheänä ja tietojen ja niihin liittyvien palveluiden käytettävyys on voitava turvata. Sähköpostiviestin on siis mentävä oikeaan paikkaan ilman välilaskuja, sen on säilyttävä matkan ajan koskemattomana ja näyttävä vastaanottajalla alkuperäisessä muodossaan. Asiat vaikuttavat yksinkertaisilta, mutta käytännössä ne ovat osoittautuneet vaikeiksi. Järvisen mukaan tietoturva vaatii osaamista ja tietoa, jota yrityksillä saati yksityisillä ihmisillä ei ole vielä riittävästi.


Mitä pahimmillaan voi tapahtua?


Yksi pullonkaula Internetin tehokkaassa ja samalla turvallisessa käytössä on ollut henkilön tunnistaminen. Käyttäjä on toki pystytty jo vuosia tunnistamaan sähköisellä henkilökortilla, mutta kortti on harvojen mielestä tarpeellinen. Järvinen uskoo, että kortti kuitenkin yleistyy, sillä vaihtoehtoisia tekniikoita ei ole ja tunnistamista vaativat palvelut lisääntyvät.

Copyright: Mervi Sensio
Tulevaisuuden välineet ja pullonkaulat
Kortilla saatavia palveluita on vähän


Virusten kiusatessa ja epävarmuuksien lisääntyessä sähköpostiliikenteessä on joku jo varmasti kaivanut vanhan faksin esiin. Sitä eivät roskapostit, eivätkä virukset tavoittele. Petteri Järvinen myöntää, että ongelmien takia sähköpostia koettelee arvon alennus. Helpotusta on kuitenkin ehkä tulossa, mutta kokonaan ongelmat eivät varmasti katoa koskaan.


Arvon alennusta?
Tulevaisuuden viestintää vanhoillakin koneilla


Nettiradio Mikaelin arkistosta: