YTI:ssä tutkitaan puun modifiointia

Copyright: Matti Markkanen

Mikkelissä on tehty reilu vuosikymmen puuteknologian soveltavaa tutkimusta ja tuotekehitystä. Mikkelin ammattikorkeakoulun YTI-tutkimuskeskuksen puualan tutkimus tunnetaan puun lämpökäsittelystä ja tiiviistä yhteistyöstä japanilaisten kanssa. Uusin kiinnostuksen kohde on puun modifiointi eli muokkaus vaikkapa sellaiseksi, että puu ei lahoa eikä se maistu termiiteille.

Mikkelin ammattikorkeakoulun Kasarmin kampukselle on valmistunut uusi puualan tutkimuksen yksikkö, Puupoli. Ideana on tuoda tutkimus lähelle puualan koulutusta. Puupolissa puuta käsitellään ja muokataan eli modifioidaan ympäristöystävällisesti niin, ettei puu lahoa eikä sen järsiminen kiinnosta hyönteisiä. Puupoliin on rakennettu ja asennettu testauslaitteistot yhdessä japanilaisten yhteistyökumppaneiden kanssa ja tutkimustyötä tehdään yhdessä. Puuhun liittyvä tutkimus ja tuotekehitys työllistää kymmenen asiantuntijaa MAMK:ssa ja melkoisen joukon yhteistyökorkeakouluissa.

Tutkimusjohtaja Kari Kuhmonen kertoo puualan tutkimuksen vaiheista.


56k modeemi/ISDN (160x120, 50 Kbps)
ADSL (320x240, 225 Kbps)


Nettivideo kestää noin 7 minuuttia. Katsominen vaatii RealPlayer-ohjelman (versio 8) ja vähintään ISDN-liittymä on suositeltava. Videon kuvasi ja editoi Matti Markkanen.

Kari Kuhmonen. Copyright: Matti Markkanen

Kun Mikkelin ammattikorkeakoulu aloitti YTI-tutkimuskeskuksen 1994, soveltava tutkimus ei vielä kuulunut ammattikorkeakoulujen tehtäviin. Puualan tutkimus alkoi varsin vaatimattomin ulkoisin puittein. Puun lämpökäsittelyyn otettiin tuntumaa paistamalla tulitikun kokoisia puunkappaleita sähköhellassa. Uusin keksintö on puun tislepinnoite. Ideana on lämmittää puuta ilman happea niin, että kaasut tiivistyvät metallikappaleen pinnalle pinnoitteeksi, joka kestää erilaisia lämpötiloja, liuottimia, kulutusta eikä eikä ruostu. Keksintö syntyi vahingossa.

YTI tekee tiivistä yhteistyötä Mikkelin yliopistokeskukseen kuuluvien yhteistyöyliopistojen kanssa. Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa yhteinen kiinnostuksen kohde on energia. YTI:ssa tehdään monia energia-alaan liittyviä selvityksiä. Erityisesti bioenergian tuotanto, jalostus ja kuljetus kiinnostavat. Biopohjaiset polttoaineet tulevat yleistymään myös Suomessa, siitä pitää huolen EU:n liikennepolttoainedirektiivi.

Nettiradio Mikaelin arkistosta:

Linkki: