Sadan sairauden reuma

Copyright: Mervi Sensio

Maallikon korvissa reuma kuulostaa peruuttamattomalta ja rankalta sairaudelta, mutta todellisuudessa reumasairauksien kirjo on uskomaton. Jotkut sairaudet ovatkin rankkoja, mutta useimmat saadaan pysymään kurissa, pysähtymään ja jopa kokonaan pois arkielämästä nykyaikaisilla lääkkeillä. Reuma on kuitenkin sairaus, joka ei koskaan kulje samaa rataa. Sanotaan, että on yhtä monta reumaa kuin siihen sairastunutta.

Reuma ei ole maailmanloppu
Reumasairauksien toteaminen on nykyään yhä selkeämpää, hoidot ovat tehokkaita ja ennusteet jatkaa normaalia ihmisen eloa tavallisine iloinen ja suruineen ovat hyvät. Reumalääkäri Juhani Kosken mukaan reumaa sairastava pystyy usein elämään lähes kuin terve.

Jotkut lähtevät etelään, jotkut sairaalaan
Merja Suhonen tempaistiin ensimmäiselle reissulleen sairaalaan reuman kanssa miltei suoraan työpaikaltaan. Hän ei tiennyt sairaudesta mitään, näki pyörätuolilla liikkuvia potilaita ja käppyräisiä niveliä ja kuvitteli, että minä paranen tästä, minusta ei tule tuollainen. Toisin kävi. Merja Suhonen on yhä sairas ja pyörätuolikin on tullut tutuksi. Silti hän osaa olla itsestään iloinen ja jaksaa auttaa myös muita sairaita yhdistysaktiivina.

Copyright: Mervi Sensio

Reuma ei olekaan mummojen ja pappojen tauti
19-vuotias Anttu Rautio on sairastanut selkärankareumaa parisen vuotta. Hän luuli ennen, että reumaa sairastavat vain mummot ja papat. Hitaasti etenevästä selkärankareumasta kärsivät useimmiten kuitenkin nuoret aikuiset. Oikealla ja varhaisella hoidolla selkärankareuman ennuste on onneksi melko hyvä ja kyky tehdä töitä ja elää normaalia elämää säilyy useimmilla eläkeikään saakka.

Fibromyalgia stressaa, mutta ei näy
Pehmytkudosreuma eli fibromyalgia on leimattu akkojen taudiksi ja epäilty, onko se oikea tauti ollenkaan. Kivut kuitenkin stressaavat potilaan elämää. Hellin Hämäläinen sairastui fibromyalgiaan kymmenisen vuotta sitten. Hänen mielestään sairauteen pitää syventyä ja tehdä asioita, jotka helpottavat oloa.

reumalinkkejä: